Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gulyásleves csipetkével

5/5

Hozzávalók

  • 60 dkg marhalábszár vagy nyak
  • 25 dkg sárga répa és fehér répa
  • 5-6 dkg zsír
  • 1/4 db zeller
  • 1/4 db karalábé egyben
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zellerzöld
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk kömény
  • 1 db babérlevél
  • 40 dkg krumpli
  • őrölt bors
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás (L-es)
  • 10 dkg liszt

Elkészítés

    1. A csipetke tésztával kezdünk. Mivel kuktában főzzük, így a főzési idő lényegesen lerövidül. A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk, majd addig pihentetjük, ameddig a levest feltesszük.
    2. A kuktában zsiradékon a felaprított hagymát megdinszteljük, majd rajta a zúzott fokhagymát is rövid ideig. Egy pillanatra átkeverjük, máris hozzáadjuk a felkockázott húst a köménnyel, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felengedjük kb. 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, 1 babért dobunk bele, hozzáadjuk az egész paradicsomot, a zöldpaprikát, megtisztított és felkarikázott sárga-és fehérrépát, a zeller- és karalábédarabot, a petrezsem és zellerzöldjét, csokoba kötve. A kuktát lezárjuk, a forrástól számított kb. 40 percig főzzük takarékon.
    3. Közben a csipetkét enyhén lisztezett tálcára csipegetjük. A kuktát hideg vizes mosogatóban hirtelen lehűtjük, hozzáadjuk az aprított zöldségeket, visszazárjuk, és újabb 10 percig főzzük a forrástól számítva.
    4. A kuktát újra kinyitjuk, eltávolítjuk a levesből a zöldségcsokrot, az egészben főtt zöldségeket, belerakjuk a megtisztíott, felkockázott burgonyát, felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, még őrölt köménnyel ízesítjük. Már nem zárjuk le a kuktát, majd az újra forrástól számítva kb. 10-15 percig főzzük alacsony lángon, amíg a krumpli megpuhul, beleszórjuk a csipetkét is, végül készre főzzük a levest.

    GULYÁSLEVES CSIPETKÉVEL 

    ALFÖLDI GULYÁSLEVES APRÓ CSIPETKÉVEL 

    AKI MÉG REGGELIRE IS GULYÁST EVETT - HÍRES ÍRÓK MEGLEPŐ KEDVENCEI 

Megjegyzés

Hagyományosan, fazékban is hasonló sorrendben főzöm a gulyást, a kuktával sok időt és energiát - főként lassan puhuló húsok esetében - takarítok meg!

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin