A gulyásleves elkészítéséhez a sertéslapockát felkockázzuk, a hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk.
Egy lábasban, közepes hőmérsekleten megolvasztjuk a zsírt, és amikor már meleg, beletesszük a hagymát, és megdinszteljük. Amikor már üveges, lehúzzuk a tűről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük kb. 1/2 dl meleg vízzel, és elkeverjük.
Visszatesszük a tűzhelyre, majd azonnal hozzáadjuk a húst, megsózzuk, összekeverjük, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt erős paprikát is, és ha szükséges, további fél dl meleg vizet önthetünk hozzá.
A zöldségeket feldaraboljuk, és feltesszük főni annyi sós, ételízesítős vízben, amennyi éppen ellepi.
A tojásból, a lisztből és a sóból csipetketésztát gyúrunk, és egy tálcára lecsipkedjük. Ezután az elkészült csipetkét a zöldségekhez adjuk.
Amikor a hús már puha, hozzáöntjük a zöldségeket, és beletesszük a kockákra vágott krumplit, a köménymagot, a borsot és a zellerzöldet. Addig főzzük így együtt, amíg a krumpli is puha lesz.