Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Grissini és Carta di musica Szabi, a péktől

MME MME
120 perc
rafinált
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A grissinihez:
  • 3 dkg élesztő
  • 1,6 dkg cukor
  • 5,6 dl víz
  • 100 dkg liszt
  • 20 dkg magkeverék (len, szezám, mák)
  • 1,6 dkg só
  • 12 dkg olívaolaj
  • 4 dkg semola (búzadara)
  • nagyszemű só a dekoráláshoz
  • A carta di musica-hoz:
  • 34 dkg liszt
  • 2,4 dkg só
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg olívaolaj
  • 5 dkg mák
  • 5 dkg fekete szezám
  • 5 dkg lenmag
  • A fokhagymás mártogatóshoz:
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 2,5 dl tejszín
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem
  • A tálaláshoz:
  • vegyes színű olívabogyó
  • 4 ág friss rozmaring

Elkészítés

  1. Először a Grissini tésztájával kezdjünk dolgozni és utána a Carta di musicaval, mivel a grissininek több pihentetési idő kell. Viszont először a Carta di musicat süssük meg és csak utána a grissinit. Az élesztőt langyos, cukros vízben feloldjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a magvakat, a sót és az olívaolajat. Az élesztőt hozzáadjuk a magvas liszthez, és alaposan összedolgozzuk. Mikor már szép sima a tészta, kevés liszttel megszórjuk, majd osszuk 8 egyenlő részre és konyharuhával letakarva 20 percig pihentessük.
  2. A nyolc egyenlő részre osztott tésztából előveszünk egy gombócot és lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk: kb. 1 cm vastagra. Ezután csíkokat vágunk belőle. Egy gombócból 10 db hosszú csíkot kell kapnunk. A csíkokat megsodorjuk kb 35 cm hosszúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és újabb 20 percig kelesztjük. Megnedvesítjük a felületét és megszórjuk a nagyszemű sóval. 220 fokra előmőlegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. 
  3. Pihentetés közben elkezdhetünk a Carta di Musicán dolgozni. A lisztet és a sót összekeverjük majd a víz és az olivaolaj hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. Nyugodtan maradhat egy kicsit ragacsos a tészta. Féretesszük pihenni 15-20 percig.

  4. Pihentetés alatt hozzáláthatunk a fokhagyma mártogatós elkészítéséhez. A fokhagymát összezúzzuk és enyhén megpirítjuk az olívaolajon. Még mielőtt színt kapna felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint szerecsendióval fűszerezzük. Mártás sűrűségűre forraljuk. Ha kész, levesszük a tűzről és finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. 

  5. A pihentetett tésztát elővesszük, kettéosztjuk és mint a rétest kihúzogatjuk olyan nagyságúra, mint a sütőtepsi (értelemszerűen két sütőtepsit használjunk). A tészta vastagsága 1mm legyen. A tepsibe sütőpapírt teszük, óvatosan ráemeljük a tésztát és eligazgatjuk.

  6. A tepsiben vágjuk meg a tésztát pizzavágó korong segítségével. Háromszögeket vágunk, melyek talpa kb 10 cm a szárai pedig 8-8 centi hosszúak. A tésztát megnedvesítjük és a magokkal megszórjuk. A sodrófával vagy kézzel picit belenyomkodjuk a magokat, hogy ne essenek le róla. A sütőt 200 fokra melegítjük és ropogósra sütjük 10-12 perc alatt.

  7. A fokhagymás mártogatóst kis tálkába halmozzuk és a vágódeszkára helyezzük. A tetejére egy rozmaringszálat teszünk, amire egész olajbogyókat húzunk (egy fekete, egy zöld mintázatban).

SZEZÁMMAGOS GRISSINI>>> 

ROZMARINGOS GRISSINI>>> 

TÖNKÖLYÖS GRISSINI>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss