Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillezett paprikával göngyölt kenyérrolád

A paprika szó hallatán Európa középső részén biztosan mindenki Magyarországra, a piros fűszerpaprikával ízesített, színesített ételek sokaságára gondol. A fűszer alapjául szolgáló és frissen egyaránt kiváló zöldségféle azonban komoly múlttal rendelkezik, s hazánkba igencsak későn jutott el.

Az első nyomtatott magyar szakácskönyv, mely Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájából került ki a 17. században, még egyáltalán nem tartalmaz paprikával készített fogásokat, csak jóval később terjedt el hazánkban.

Az első paprikákat nagy valószínűséggel Kr. e. 7000 táján már ismerték és termesztették Közép- és Dél-Amerikában, ahonnan, mint ismeretes, Kolumbusz hozta magával Spanyolországba, s terjedt el innen kalandos utakon szerte az öreg kontinensen. Egyes felmérések szerint napjainkban a népesség több mint negyede fogyasztja naponta a paprika valamely formáját, ami igencsak nagy népszerűségéről árulkodik.

A friss, vitamindús paprika önmagában, szendvicseken, krémekben, a lecsótól a töltött paprikán át a különféle salátákig igen sokféle módon kerülhet asztalra. Az érett, piros paprikafajták zöld és sárga társaikhoz képest nem csupán édesebb ízükkel (számos esetben erejükkel), hanem magas bioflavin- és ásványianyag-tartalmukkal is kiemelkednek. A grillezett paprika pedig bármely fogásnak különleges és gazdag zamatot kölcsönöz.

A vajjal, szendvicskrémmel kent kenyér és a paprika már önmagában remek uzsonna, de mi történik, ha már a sütőből kikerülő kenyér tartalmaz minden összetevőt?

Az alábbi színes kenyérrolád a magyaros és mediterrán ízek kedvelőinek is örömére szolgálhat. Könnyen elkészíthető, melegen, langyosan és hidegen egyaránt fogyasztható. Kiegyensúlyozott ízei a széles értelemben vett mediterrán nyár sokfélését egyesítik: az édeskés piros paprika hangsúlyos ízei, az üdítő, friss petrezselyemzöld és a sós zöld olívabogyók minden zamata megtalálható a ropogósra sült kenyértészta tekercseiben.

Grillezett paprikával göngyölt kenyér rolád

Hozzávalók 1 kenyérhez:

A tésztához:
25 dkg kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
2 dkg élesztő
2 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
¾ teáskanál só
1 kávésaknál apróra vágott friss vagy szárított rozmaring
1 evőkanál olíva olaj
+ liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:
Kb. 40 dkg piros húsú paprika (fajtától függően: 4-6 db)
2 csokor friss petrezselyemzöld
10 dkg magozott, zöld olívabogyó
1 evőkanál hámozott mandula
2 evőkanál olívaolaj
Ízlés szerint: só, bors

A tetejére:
1 teáskanálnyi egész mák (elmaradhat)

Elkészítés: A tésztához az élesztőt ½ dl cukrozott langyos vízbe morzsolom, nagyjából 10 perc alatt felfuttatom. A lisztet nagy keverőtálba szitálom, hozzáadom a burgonyapelyhet és a sót. A kézi dagasztógéppel alacsony fokozaton keverni kezdem, majd hozzáadom a felfutott élesztőt, az egy evőkanál olíva olajat, a maradék langyos vizet és a rozmaringot. Bő 10 perc alatt sima kenyértésztává dagasztom. A tésztát lisztezett felületre teszem, kézzel simára dagasztom. Tálba teszem, lefedve 1-1,5 órán át kelni hagyom.

Közben a paprikákat 35-40 perc alatt 190 fokos sütőben szinte feketére sütöm. A még forró paprikákat nylonzacskóba rakosgatom, langyosra hűtöm. Elkészítem a petrezselymes olívakrémet.

A magozott olívabogyókat, az apróra vágott petrezselymet, mandulát, a 2 evőkanál olíva olajat turmixgép poharába halmozom, erős fordulatszámon krémmé keverem. Ha szükséges, sózom, kevés borssal fűszerezem, kis edénybe szedem. A kihűlt paprikák héját könnyedén eltávolítom, kicsumázom, hosszúkás szeletekre tépkedem, szűrőbe helyezem, hogy a felesleges víztartalom könnyedén távozhasson.

A jó 2-2,5-szeresére kelt tésztából erőteljes csapásokkal kipüfölöm a levegőt, lisztezett felületen kb. 35 X 25 cm-es téglalappá nyújtom. A petrezselymes olívakrémmel megkenem úgy, hogy a tőlem távolabb eső hosszanti részénél és a két rövidebb szélénél kb. 1,5 cm-t üresen hagyok. A zöld krémre helyezem a paprikaszeleteket úgy, hogy a magház felőli részük kerüljön felülre, kevés színes borsot őrlök rá.

A tésztát, mint a bejglit, feltekerem. A töltött kenyér rudat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, letakarva konyhai hőmérsékleten még 45 percet pihentetem.

A sütőt 190 fokra előmelegítem, a megkelt kenyér rolád tetejét vízzel megkenem, villával megszurkálom, mákkal díszítem. Forró sütőben 30-35 perc alatt ropogósra sütöm.

A kész kenyeret néhány percig pihentetem mielőtt szeletelném.

A kívül ropogós, belül puha és zamatos tekercsek salátával előételként, leves kíséretében főételként is tálalhatók – de magában is nagyon finomak és mutatósak!

Ha nagyobb mennyiségből készül a petrezselymes olívakrém, az üvegben maradt finomsággal egyszerű, de nagyon finom paradicsomsaláta is készülhet, ami remekül illik a paprikával töltött kenyér roládokhoz is.

Egyszerű paradicsomsaláta petrezselymes olívakrémmel

Hozzávalók:
8 db nagyméretű paradicsom
2 evőkanál petrezselymes olívakrém
1 evőkanál balzsamecet
Ízlés szerint: só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A paradicsomok héját kereszt alakban bemetszem, forró vízbe dobom, majd gyorsan megmázom. Vékony karikákra szeletelem, melyeket tálba helyezek. Balzsamecettel meghintem, enyhén sózom, bőségesen borsozom, kis halmokban rárakosgatom az olívakrémet.

Az utolsó szabadföldi paprikák és paradicsomok kerülhetnének-e jobb társaságba? 

Ezek is érdekelhetnek

Friss