Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillezett kukorica baconbe tekerve - recept és grillezési ötletek Balázstól

A grillező időszak javában folyik, melegek a sütők, izzanak a szenek, mindenki a hétvégét várja, hogy kimenjen a kertbe, a hétvégi telekre, vagy bármilyen zöldbe, ahol kedvét lelheti ebben a nagyszerű programban családjával, barátokkal, ismerősökkel.
A grillsütőről

Gondolom, már mindenki beszerezte a grillezéshez szükséges eszközt, de aki várt eddig, és még nem vásárolt, az olvassa el ezt a kis figyelemfelkeltőnek szánt pár sort. Aki meg már vásárolt, hasonlítsa össze a leírtakkal. A lehető legegyszerűbben megtudhatjuk, hogy milyen a minősége a kiszemelt darabnak. Emeljük fel a fedelét, és máris kiderül. Nehéz, avagy sem? Általában a nehéz a jobb. Alumínium ötvözet helyett inkább acélból készített sütőket válasszunk.

Egy barátom a neves hipermarket mindenre kiterjedő reklámanyagának hasábjairól szemezgetve, egy rendkívül kitűnő ajánlatnak nem ellenállva, egy hipermodern készüléket magához ragadva, persze késésben és estére vendégeket várva (köztük engem is), hazarohant. Dobozt feltépve, a grillsütőt szinte pillanatok alatt, cirka 3 óra 40 perc alatt összeszerelve, zihálva, megtörve, nevetség tárgyát képezve, 2 marék megmaradt alkatrészt szemlélve, mindenféle oda nem illő szavakat ismételve, a garázs előtt összeroskadva, épp lemondani készült a vacsorát. Végül a vacsora mégis megszületett. A dolog pikantériája, hogy még kétszer sütött benne, és az izzó szén kiégette az alumíniumötvözet alját, és alul kipotyogott. Szóval jobb a nehéz acél, mint a könnyű aluminium…

Az sem mindegy, milyen a rács, amin sütünk. A nikkelezett rács könnyen tisztítható, és nem is rozsdásodik. A lehető legfontosabb a választáskor, hogy gázsütős, lávaköves vagy faszenes készüléket vegyünk-e. Aki a gyors megoldásokat kedveli, nem szeret sokáig időzni a sütéssel, és többnyire felindulásból, hirtelen dönt a vacsora grillen készült mivoltáról, annak a gázgrillt ajánlom. Gyors, és nem koszolja össze magát az ember, viszont az elkötelezetteknek csak a faszenes grillt javaslom. Kicsit tovább tart a begyújtása, mint egy gombnyomás, de lehet variálni, a különböző fából származó szenek más aromájúak. A brikett például rendkívül sokáig tartja a hőt. Egyedi tulajdonsága, hogy a szénre friss fűszereket dobva (rozmaring, kakukkfű...) rendkívüli ízt és illatot kölcsönöz a felette sütött húsnak vagy más süldögélő ételne. Ha desszertet vagy gyümölcsöt készítünk, jó rá a fahéj, a kardamom, a vanília, stb. Szóval, mindenki döntsön belátása szerint.

Ez a grillezett kukorica kitűnő köretnek vagy előételnek. Pálcát beleszúrva, vendégeink ehetik a jégkrémhez hasonlóan.

Zsenge kukorica baconnel grillezve

Hozzávalók 4 személyre:
4 cső kukorica
2 evőkanál mustár
16 szelet bacon

Elkészítés:

1. A kukoricát megtisztítjuk, kb. 10-15 percet főzzük.

2. Lecsöpögtetjük, kihűtjük.

3. A kukoricacsöveket négybe vágjuk, a bacon szeleteket megkenjük vékonyan a mustárral, majd a kukoricacsövekre tekerjük.

4. Közepes hőmérsékletű grillen (faszén), de lehet elektromos is, folyamatosan forgatva szép pirosra grillezzük.

Grillezett húsokhoz szenzációs kísérő lehet friss salátákkal kiegészítve! 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss