Grillezett halloumi sajt, citrusos-mentás salátával

Hozzávalók

  • 40 dkg halloumi sajt
  • 1 db jégsaláta
  • 1 db grapefruit (piros)
  • 1/4 db kígyóuborka
  • 1,5 evőkanál mazsola
  • 1/2 db lime
  • 1/2 db citrom
  • 1 evőkanál mandula (szeletelt)
  • 1 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2-3 ág menta (friss)
  • szósz (citrusos-balzsamecet)
  • 1/2 dl likőrbor (édes, pl. madeira, portói, marsala)

Elkészítés

    1. Először, míg a többi hozzávalót elkészítjük, a mazsolát áztassuk be egy kevés édes likőrborba.
    2. A mandulát száraz, tapadásmentes serpenyőben megpirítjuk, kiöntjük egy tálkába, majd ugyanabban a serpenyőben a szezámmaggal is így teszünk.
    3. A grapefruitot meghámozzuk, gerezdenként eltávolítjuk az összes hártyát róla.
    4. A jégsalátát leöblítjük, leszárítjuk, majd egy-egy szebb, öblösebb levelet előkészítünk a tányérokra.
    5. A mentaágakat leöblítjük, majd lecsepegtetjük, leveleire szedjük.
    6. A saláta szívét félbe, majd vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát vastagabbra szeleteljük, majd negyedeljük.
    7. A salátához egy edényben összeforgatjuk a csíkokra vágott jégsalátát, a grapefruit darabokat, az uborkát, a lecsepegtetett mazsolát és a mentaleveleket, majd az előkészített tányéron levő salátakehelybe szedjük. A tetejét megszórjuk pirított szezámmaggal és mandulaszeletekkel.
    8. A lime-ot és citromot alaposan megmossuk és mindkettőből egy-két vékony szeletet vágunk, amiből szintén tehetünk néhányat a salátához és a díszítéshez. A maradékok levét ráfacsarjuk a salátákra.
    9. Mindkét salátát meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal és citrusos-balzsamecet szósszal. Közben a grillt/serpenyőt jól felforrósítjuk.
    10. A sajtot kivéve a csomagolásból papírtörlővel szárazra töröljük és centi vastag szeletekre vágjuk.
    11. A forró grillen/serpenyőben mindkét oldalukat 3-3 perc alatt megsütjük és az előkészített salátakelyhek mellé tálaljuk. Frissen fogyasztva a legfinomabb. 

Megjegyzés

Ez az étel egy igazi, színes ízáradat. A téli szürkeségbe varázsolhatjuk vele a napfényt, ami jókedvre derít.

Szabó Veronika
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek