Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így grillezel szárnyast, porhanyós lesz és nem fog kiszáradni!

Az egyik legjobb dolog a nyárban, - álljon rendelkezésünkre akár egy tágas kert, kényelmes terasz vagy csak egy parányi erkély hogy egy kötetlen hangulatú, családi vagy baráti grillezésre bárhol lehetőségünk van. A kellemes csevej mellé elmaradhatatlan a füst illata, a pácolt húsokhoz és zöldségekhez készült gazdag saláták színkavalkádja, illetve egy pohár hűsítő bor vagy sör íze. A lényeg mindössze, hogy a szabadban, szabadtűzön süssük a húst, halat, és a zöldségeket. A grillezve készült étel nemcsak ínycsiklandozóan finom, hanem egészséges is, ha betartjuk a grillezés aranyszabályait. A folyamatot mindenképp érdemes előkészíteni, hogy minden gördülékenyen menjen. Vegyük hát sorra a teendőket!

A tűzgyújtás

Kezelt, festett vagy impregnált fát, kerti hulladékot, limlomot, csikket vagy műanyagot soha ne tegyünk a tűzre! A sokáig parázsló, vegyszerekkel kezelt tűzifából, szemétből mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így a pompás pecsenye egészségkárosító vegyszerek tárházává válhat. Használjunk inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelhet, de érdemes türelemmel kivárni, mert ha nem parázson, hanem lángon sütünk, a hús külseje megég, a belseje pedig nyers marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojtható - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

süssünk baromfit!

Bármilyen húst grillezhetünk, de azért érdemes baromfit választanunk, mert ennek a fajta húsnak pár órás pácidő is elegendő, sokféleképpen fűszerezhető és a grillen is hamar és könnyen elkészül.

A baromfihúsokra is általában jellemző, hogy bennük kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük. Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. 

A grillezés kihozza az ételek valódi ízét: isteni lesz a roston sült pulyka- vagy csirkemellfilé, és nagyon finom a jól fűszerezett kacsa- és libacomb is, a ropogósra sült csirkeszárnyról nem is beszélve. Nem utolsó sorban: a szárnyasok zsírszegények, így szinte bármennyit lehet fogyasztani belőlük bűntudat nélkül.

Kacsát és libát hagyományosan inkább télen fogyasztunk, pedig nyáron is ízletes fogások, főleg, ha a grillen sülnek. Azt gondolnánk, hogy bonyolult az elkészítésük, pedig éppen ellenkezőleg. Elég megsózni, megborsozni, és 15 perc alatt készre lehet sütni, de nagyon jól állnak a különféle házi pácok is nekik, melyeket kedvünkre variálhatunk.

Házi pácok szárnyasokhoz

  • Mustáros pác: olaj, bors, fokhagyma, rozmaring, mustár
  • Mézes-mustáros pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, méz, mustár
  • Szójás-chilis pác: olaj, bors, néhány gerezd kinyomott fokhagyma, szójaszósz, chili-por
  • Szárnyasokhoz ajánlott házi fűszerkeverékek: fekete bors, vöröshagyma, fokhagyma, édes és csípős pirospaprika, chili, rozmaring, szerecsendió, koriander
  • Magyaros grill fűszerkeverék: édes és csípős pirospaprika, chili, kömény, petrezselyem, kapor
  • Mediterrán grill fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, rozmaring, tárkony, ánizs, zsálya, kömény (őrölt), koriander (őrölt), borókabogyó (őrölt)

Az előkészítés

Pácoláskor a húsokat leginkább üvegtálba tegyük, és néhány óráig vagy akár egy fél napig hagyjuk pihenni. Jobb, ha a páchoz nem adunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet. Sózni majd közvetlenül a sütés előtt érdemes.

Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágjuk át, hogy ne ránthassák össze a húst. 

A sütés

A rostélyt olajozzuk meg, mielőtt a parázs fölé helyeznénk - erre azért van szükség, hogy az étel sütés közben ne ragadjon a rácshoz. Figyeljünk arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát addig süssük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tegyük ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. A húsokat soha ne szúrjuk villával, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Az elkészült grillhúsokat szeletelés előtt hagyjuk 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét átjárják és porhanyóssá teszik.

Receptek

Pulykasaslik

40 dkg pulykahús
1 db pritaminpaprika
1 fej lila hagyma
4 db gomba
1 db kisebb cukkini

bors
olívaolaj

1. A pulykahúst nagyobb kockára vágjuk, a lila hagymát és a gombát felnegyedeljük, a cukkinit és a paprikát feldaraboljuk.

2. A zöldségeket megsózzuk, megborsozzuk, és tetszőleges sorrendben a nyársra húzzuk.

3. Olajjal megkenjük, és forró grillen, folyamatosan meg-megforgatva készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.

Grillezett csirkemell kétféle páccal

40 dkg csirkemellfilé

A tandoori páchoz:
25 dkg natúr joghurt
1 ek olaj
4 dkg friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 ek édes-nemes paprika
1 tk őrölt kurkuma
1 tk római kömény
2 tk tengeri só
1/2 tk Cayenne-bors

A mézes-mustáros páchoz:
8 ek mustár
4 ek méz
2 ek olívaolaj
1 tk currypor
1 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1/4 tk Cayenne-bors

1. Két tálat készítünk elő, az egyikben összekeverjük a tandoori, a másikban a mézes-mustáros pác összetevőt.

2. A csirkemellfilét nagyobb csíkokra vágjuk, és a csíkok egyik felét a tandooriba, a másik felét a mézes-mustáros pácba rakjuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük.

3. A grillsütőt előmelegítjük, majd amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, kisütjük rajta a húsokat. Salátával, joghurtos mártogatóssal és lepénykenyérrel tálaljuk.

Joghurtos pulykamell salátával

8 szelet pulykamell
0,5 dl olaj

A páchoz:
1 dl joghurt
1/2 tk majoranna
1/2 tk lestyán
2 gerezd fokhagyma
tengeri só
frissen őrölt bors

A salátához:
12 dkg vegyes leveles saláta
10 dkg uborka
12 dkg paradicsom
10 dkg színes kaliforniai paprika
2 ek fehérborecet
1/2 ek citromlé
0,5 dl olívaolaj

1. Finomra zúzzuk a fokhagymát. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és belefektetjük a kiklopfolt hússzeleteket. Összeforgatjuk, hogy a húst mindenhol bevonja a fűszeres joghurt, és a hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára.

2. A salátához összeforgatjuk a megmosott és lecsepegtetett salátaleveleket a felszeletelt uborkával, paradicsommal és paprikával. Összekeverjük az olajat a citromlével és az ecettel, majd megsózzuk és megborsozzuk, és félretesszük.

3. A grillrácsot vékonyan megkenjük olajjal. A forró parázs felett megsütjük a hús mindkét oldalát 2-2 percig. Összekeverjük a salátát az öntettel, és a hússal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss