Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könnyű, nyári grilldiéta: így fogyj grillhúsokkal és salátákkal

default user icon
MME
A nyár a kerti sütés-főzés, az ízletes grillhúsok és a vitamindús vegyes saláták időszaka. Készíts velünk zsírszegény, alakkímélő fogásokat a fogyókúra jegyében!

Sovány húsok, halak, friss zöldségek, egészséges zsiradékok – és mindezek együtt a grillen! Habár jó néhány kerti partira való ételt a fogyni vágyók jobb, ha elkerülnek, legalább ennyi könnyű, a fogyókúrába is beilleszthető, mégis tápláló grillezett finomság is létezik.

Íme néhány jótanács!

1. A majonézes szószok helyett készíts paradicsomos, illetve joghurtos alapú dipeket, mártásokat a húsokhoz, illetve a zöldségekhez. Ilyen például a tzatziki is.

2. A grillkolbász helyett válassz sovány húsféléket, például csirkemellfilét vagy sertésszűzpecsenyét.

3. A majonézes burgonya- vagy tésztasaláta helyett tálalj friss vegyes salátát zöldleveles zöldségekből, paradicsomból, paprikából vagy a kedvenc idényzöldségeidből.

4. Remek köret lehet a héjában sült újburgonya, amit alufóliában süss ki, majd kínáld apróra vágott zöldfűszerekkel elkevert zsírszegény túróval.

Vegetáriánus: kukorica csilis fűszervajjal

(8 személyre):

Elkészítése: Keverj krémesre 150 g light vajat 1/2 tk sóval. Moss meg, vágj félbe, csumázz ki 2 db piros csilipaprikát, és szeld apróra a húsát. Törj össze vagy darálj le 1 tk rózsaborsot mozsárban vagy borsdarálóban. A vajat keverd össze 2 ek apróra vágott zöldfűszerrel, a csilivel és a borssal, majd hosszában kanalazd egy folpakdarabra. Tekerd fel, és tedd be a hűtőbe. Kenj le 1 ek olívaolajjal 8 cső előfőzött zsenge csemegekukoricát, és rendszeresen forgatva grillezd meg 10-15 perc alatt. Kínáld a fűszervajjal.

Kalóriatartalom: 150 kcal/adag

Marhahúsból: húsgolyók nyárson

(6 személyre):

Elkészítése: Hámozz meg, vágj négyfelé 2 fej vöröshagymát. Moss meg, csumázz ki 1/2-1/2 db piros és sárga színű kaliforniai paprikát, majd vágd nagyobb falatnyi darabokra a húsukat. Öblíts le, szelj finomra 1/2 csokor megmosott petrezselyemzöldet. Sózz, borsozz meg 400 g darált sovány marhahúst, ízesítsd 2 ek barbecue-szósszal, majd dolgozd hozzá a petrezselymet. Formázz a masszából 3 cm átmérőjű golyókat. Felváltva húzd fel a 6 db nyársra a paprika- és hagymadarabokat, valamint a húsgolyókat, és forgatva süsd meg forró grillrácson. Kínáld paradicsomos mártogatóssal.

Kalóriatartalom: 200 kcal/adag

Csirkehúsból: csirkés tortilla

(4 személyre):

Elkészítése: Moss meg, és vágj kb. 2 cm-es darabokra 400 g csirkemellfilét. Tedd egy mélyebb edénybe, keverd össze 4 ek csiliszósszal, és a hűtőbe betéve hagyd pácolódni legalább 30 percen át. Közben vágj félbe 1 db avokádót, a húsát vágd ki, és turmixold simára 1-2 gerezd fokhagymával. Öblíts le 1 csokor petrezselyemzöldet, a leveleit szeld finomra. Reszelj le 60 g sovány sajtot. Vágj kis kockákra 2 db paradicsomot. A csirkehúst tedd grilltálcára, majd időnként megforgatva süsd meg grillen kb. 10 perc alatt. Melegíts fel 3 db tortillalapot, és vágd mindegyiket négyfelé. Kend meg a tésztákat egy kevés avokádókrémmel, kanalaz rájuk a hús- és a paradicsomdarabkákat, végül szórd meg őket a petrezselyemzölddel és a reszelt sajttal.

Kalóriatartalom: 300 kcal/adag

Sertéshúsból: pikáns pecsenye

(4 személyre):

Elkészítése: Moss meg, hártyázz le 1 db 500-600 g-os sertésszűzpecsenyét. Középen vágd félbe, mindkét felét sózd meg, kend be 2 ek csiliszósszal, majd tekerd be összesen kb. 6 szelet baconbe. Helyezd a húsokat grilltálcára, majd a forró grillen, rendszeresen forgatva süsd ropogósra a szalonnát. Utána tekerd be a húsokat alufóliába, és tedd vissza a grillre további 10-15 percre, hogy átsüljenek. Utána vedd le a tűzről, rövid ideig hagyd állni, majd csomagold ki, szeleteld fel a húsokat. Kínáld paradicsomos mártással vagy csiliszósszal.

Kalóriatartalom: 290 kcal/adag

Mártás: tzatziki

(4 személyre):

Elkészítése: Keverj krémesre 200 g zsírszegény natúr joghurtot 125 g zsírszegény tejföllel, majd adj hozzá 1-2 gerezd átnyomott fokhagymát, 1 tk citromlevet és 150 g lereszelt kígyóuborkát.

Kalóriatartalom: 60 kcal/adag

Jöhet a desszert?

Nemcsak húsokat és zöldségeket, hanem gyümölcsöket is grillezhetsz! Mit szólnál például az ananászhoz? Az 1-2 ujjnyi vastag szeletet grillezd meg mindkét oldaláról, majd kínáld 1 ek light vaníliafagylalttal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss