A meghámozott, negyedelt és kicsumázott almát apróra kockázzuk. Kimérünk belőle 1,35 kg-ot, majd egy fazékban hozzáadjuk a fahéjat, a mazsolát és a befőzőcukrot. Jól összeforgatjuk, és lefedve állni hagyjuk kb. 3 órát, amíg levet ereszt.
Közben egy szárazon felforrósított serpenyőben a szálasra vágott mandulát világosbarnára pörköljük, majd kiszedjük egy tányérba. A serpenyőben a kristálycukrot 2 ek vízzel elkeverjük és világosra karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a mandulát. A grillázst sütőpapírra kenjük, és hűlni hagyjuk, végül durvára daraboljuk.
Az almás keveréket megöntözzük a citromlével, majd időnként átforgatva felforraljuk. Ezután bugyogva főzzük 4 percig, és közben kevergetjük, hogy ne kozmáljon le. Zselépróba után a fahéjrudat kiemeljük, és a grillázst a dzsembe keverjük.
A forró dzsemet azonnal az előkészített sterilizált üvegekbe töltjük, majd légmentesen lezárjuk, és hűlni hagyjuk.