Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szuper téli gyümölcsök, melyekről többet kellene tudnod!

A megszokott téli gyümölcsválaszték mellett egyre több helyen képezi a kínálat részét néhány olyan gyümölcs is, ami eddig akár ki is maradhatott az életünkből. Íme, egy kis útmutató, hogy melyik finomságot hogyan érdemes fogyasztani, s mi minden beltartalommal járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez.
Naspolya

A közép-Ázsiából származó naspolya nem új szereplő a téli piacon, mégis viszonylag kevesen ismerik, s kötnek vele barátságot. Ez feltehetőleg abból fakad, hogy a naspolya sajátságosan érik. Az almával és a birsalmával rokoni szálakkal kötődő gyümölcs ugyanis utóérő, azaz, amikor leszedik, akkor még éretlen, élvezhetetlen, ám december elejére mindent bepótol, s ilyenkor jelenik meg a jobb zöldségeseknél és az őstermelők kínálatában.

Az ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag naspolyában ez a zseniális. Pont akkor válik fogyaszthatóvá, amikor a legkevesebb a friss gyümölcs (eltekintve a ma már lépten-nyomon elérhető déligyümölcsöktől). A naspolyát ehetjük magában, felhasználhatjuk különféle gyümölcsös fogásokhoz, de készíthetünk belőle lekvárt vagy épp gyümölcssajtot vagy zselét is, hiszen rendkívül magas pektintartalma még erre is alkalmassá teszi.

Datolyaszilva

A tél másik kedvelt utóérő gyümölcse a khaki, más néven datolyaszilva. A vásárláskor még kemény szemeket érdemes kint hagyni a konyhapulton, s megvárni, amíg puhává válnak. Az érett datolyaszilva édes húsához legkönnyebben úgy jutunk hozzá, ha félbe vágjuk, s a gyümölcshúst kanállal kiemeljük a héjából. A szilva nem csak finom, hanem egészséges is, hiszen kalcium, folsav, vas, nátrium és C-vitamin is található benne.

A datolyaszilvából nagyon finom lekvár készíthető, vagy fűszeres, húsok mellé kínálható chutney alapjai is lehet, de süteményekhez, különféle gyümölcssalátákhoz vagy gyümölcsturmixokhoz is célszerű hozzáadni.

Gránátalma

A hatalmas, piros gránátalma szemet gyönyörködtető gyümölcs, mégis sokan ódzkodnak tőle. Igen, a benne pihenő magokhoz való hozzájutás nem a legegyszerűbb és legveszélytelenebb művelet, de ha kötényben és a fehér konyhafaltól távol állunk neki a pucolásának, akkor biztos a siker.

Az antioxidánsokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag almamagokat sokféleképp felhasználhatjuk. Legjobb helye a különböző salátákban van. A gránátalmát nem csak gyümölcssalátákba komponálhatjuk bele, hanem bármilyen zöldséges salátában megállja a helyét. Érdemes kipróbálni a gránátalmával gazdagított Cézár- vagy Waldorf salátát is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss