Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vágyölő aprósütemény bujaság ellen: íme a Graham-keksz története!

Tudtad a Graham-kekszről, hogy a 19. században bujaság ellen ajánlották a fogyasztását?

Sylvester Graham (1795–1851) a hetednapi adventista egyház lelkészeként önmérsékletre buzdította híveit. Úgy hitte, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek és a friss zöldség, gyümölcs fogyasztása, valamint a hús és a fűszerek mellőzése, illetve a mértékletes táplálkozás nemcsak egészségessé tesz, hanem gátat vet a „tisztátalan gondolatoknak” is.

1837-ben – az első dietetikai tanácsadóként – a The Graham Journal of Health and Longevity hasábjain összefoglalta táplálkozási és életvezetési tanácsait:

a kenyeret finomítatlan lisztből kell készíteni,

csak 12–24 órája sütött kenyeret együnk,

a zöldségek és a gyümölcsök legyenek a legfőbb ételek,

vaj helyett ajánlatosabb inkább tejszínt használni,

friss tej, sajt és tojás fogyasztása mértékkel engedélyezett,

az ételt jól meg kell rágni,

a húst és a halat jobb lenne elhagyni,

kerülni kell a zsíros, dús mártásokat és a fűszeres ízesítőszereket,

tiltott mindenféle izgatószer (tea, kávé, bor, almabor, sör, dohány stb.) fogyasztása,

a legjobb ital a tiszta lágy víz,

a nap utolsó étkezése legyen könnyű és történjen meg 3-4 órával a lefekvés előtt,

két étkezés között ne együnk,

kerüljük el a túl sok evést,

gyógyszerfogyasztáskor ne igyunk alkoholt,

mintegy 7 órát aludjunk naponta jól szellőztetett helyiségben,

kerüljük a szoros ruházatot,

akár naponta fürödjünk langyos vagy hideg vízben,

végezzünk testmozgást a szabad levegőn.

A testi vágyak (bujálkodás, önkielégítés) fékezésére alkotott diétája magas rosttartalmú ételekre épült, továbbá 1829-ben kikísérletezte a róla elnevezett speciális lisztet. Ebben és a teljes kiőrlésű lisztekben az a közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség abban rejlik, hogy a búzából darálással készülő enyhén mogyorós, édeskés ízű Graham-lisztnek nagyobb a szemcsemérete, mint a teljes kiőrlésű rozs- vagy tönkölylisztnek. Ennek következtében lassabban emésztjük meg és később éhezünk meg a fogyasztása után.

A Graham-lisztnek a többi liszthez viszonyítva magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma. Süteményekhez, kelt tésztához egyaránt kiváló, mert magas a sikértartalma.

Graham annyira hitt tanaiban, hogy piacra dobta a Graham-kekszet, ami nem volt ízes, sem zsíros vagy állati eredetű – és minden értelemben segített tisztának maradni. Főleg fiatal fiúknak ajánlotta, továbbá azoknak is, akik házasok voltak ugyan, de a megengedhetőnek tartott havi egy összebújás mellett bűnös módon többre vágytak... 

Ezek is érdekelhetnek

Friss