Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

RECEPT

« vissza

Gőzgombóc

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Gőzgombóc

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 78
  • Elküldve: 33

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • 3+1 dl tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 60 dkg liszt
  • 0,5 dl étolaj
  • savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós)
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • cukrozott darált dió

Elkészítés:

3 dl tejet 1 kanál kristálycukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a 60 dkg lisztet, hozzáöntünk fél dl étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, további 1 dl tejet kell még hozzágyúrni, hogy elég lágy legyen a tészta. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formálunk belőe. Kelni hagyjuk 1/2 órát. Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, valamint a zsírfröccsenést gátló fedőt (ez olyan, mint a nagyon sűrű szövésű drótszitából csináltak volna fedőt, ha ilyen nincs, akkor a patikákban lehet venni olyan 1x1 méteres nagy steril gézlapot, amit akkorára hajtunk, hogy a nagy lábas száját befedje), a lábast félig engedjük vízzel, rákötözzük a gézlapot vagy szerencsésebbek ráteszik a fröcskölés gátló fedőt, és felforraljuk a vizet. Ha a víz már forr, és a fél órás pihenés is letelt, akkor a gézlapra/fröccsenésgátlóra tesszük a gombócokat kb. 2 cm-s távolságra egymástól, és egy tűzálló magas tállal lefedjük. (Célszerű ugyanakkora kerületűt választani, mint a lábasunk, így nam szökik a gőz.) 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd a felső tálat óvatosan leemeljük (a forró gőz felcsaphat és az fáj), a gombócokat evőkanál segítségével leszedjük, és az előzőleg felolvasztott 15 dkg margarinban megforgatjuk, majd a cukrozott dióban is megforgatjuk. Tálalhatjuk.

Megjegyzés:

Nagyon kiadós és nem túl drága étel, csak kicsit sok idő kell hozzá, mert két adag lefőzése közt üresjárat van... bár addig lehet vasalni, vagy ilyesmi. Másnap is ugyanolyan finom lehetne, csak már nem égetné meg a szádat a forró lekvár... de addigra nem szokott maradni...:D
A receptet Vicka küldte. Köszönjük!

Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 4 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. március 31. (szombat) 19:33
    A vajat a tésztába kellett volna tenni...
Receptválogatás
Sárgabarack-mánia
Az egyik legfűszeresebb, legaromásabb gyümölcsünk. Önmagában, süteményben is mennyei, és persze a nagy klasszikus a belőle készült lekvár. Leves, főétel, desszert és természetesen lekvár: receptek!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Bazsalikomos húsgolyók gombamártásban Bazsalikomos húsgolyók gombamártásban
Legegszerűbb cukkinifőzelék Legegszerűbb cukkinifőzelék
Mexikói csípős csirke zöldségekkel Mexikói csípős csirke zöldségekkel
Padlizsánkrém X. Padlizsánkrém X.
Majoránnás sült csirkemáj Majoránnás sült csirkemáj
Gyümölcsleves eperrel és banánnal Gyümölcsleves eperrel és banánnal
Nektarinos-pisztáciás pohárkrém Nektarinos-pisztáciás pohárkrém
Nutellás pizza bogyós gyümölcsökkel Nutellás pizza bogyós gyümölcsökkel
Vaníliás-ribizlis muffin tejfölös koronával Vaníliás-ribizlis muffin tejfölös koronával
Rizses csirketorta Rizses csirketorta
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122454_sziciliai-110.jpg Az izgalmas szicíliai konyha

A közel 5 millió lakost számláló legnagyobb földközi-tengeri sziget kalandos és számos hódításról tanúskodó története határozott…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122430_gorenje-110.jpg Vajon meddig marad friss a hűtőben a vasárnapi ebédünk?

Azt már biztosan kimondhatjuk, van különbség hűtés és hűtés között, azaz valósággá vált a fogalom: az egészség-megőrző…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/117000/117501_oszibarack-110.jpg Bársonyos és illatos: az őszibarack

Már június végén érni kezdenek az első hazai fajták, és egészen szeptember végig találkozni lehet a sárga- és fehérhúsú, lédús és…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122443_fetagolyok-110.jpg Diós fetagolyók petrezselyem-köntösben

A nyári konyhában az az egyik legnagyszerűbb, hogy az ember hihetetlenül kreatívvá válik a friss alapanyagokból, relatíve kis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122422_joghurttorta-110.jpg Krémes és hűsítő joghurttorta

A joghurttorta ideális édesség lehet a meleg nyári napokon, sőt a nagyobb mennyiségű benne található joghurtnak köszönhetően még…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122415_froccs-110.jpg Frissítő fröccs-variációk

A nyári meleg elengedhetetlen itala a vízzel hígított bor, vagyis a fröccs, amely hűsít, szomjat olt és finoman zsongít. Erre már…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122436_parizsi-110.jpg Parizerből párizsi – a legendás felvágott

A párizsi régóta megkerülhetetlen eleme a hűtőpultoknak. A szép emlékű parizer helyett ma már főleg az olcsó és kissé…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122396_kapor-110.jpg Kedvencünk, a kapor

A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban jut érvényre, de sokféle ételünkbe…

Napi tipp
A nyári szilvákból könnyedén készíthetünk finom szilvás pitét. íme néhány házias recept. Kérd receptjeinket hírlevélben is! ►
Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept