Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gőzgombóc szilvalekvárral és mákkal

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg darás liszt
  • késhegynyi só
  • 3 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg olvasztott vaj
  • szilvalekvár
  • 3 dkg élesztő
  • fél dl tej
  • 1 dkg porcukor
  • Kívülre:
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 12 dkg darált mák vagy dió
  • 12 dkg porcukor

Elkészítés

Elkészítés: 1.) Fél dl tejben elkeverjük az élesztőt és az 1 dkg porcukrot, felfuttatjuk. A megmelegített lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, beleöntjük a langyos tejben elkevert tojássárgát, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt.

2.) A tésztát fakanállal jól kidolgozzuk, és meleg helyen megkelesztjük.

3.) A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán vastagabbra kisodorjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A korongok felére kemény lekvárt teszünk, az üresen hagyottakkal befedjük. A lekvár körül a tésztát lenyomkodjuk, és újból kiszúrjuk. A megtöltött gombócokat a gyúródeszkán kelesztjük.

4.) Egy nagyobb lábast kb. félig megtöltünk vízzel, tiszta gézlappal lekötjük, lefedjük, és amikor a víz már forr, a buktákat a gézre rakjuk. Egy lábassal fedjük le úgy, hogy a gőz lehetőleg el ne illanjon. A gombócokat kb. 10 percig főzzük, spéktűvel ellenőrizzük, és ha nem ragad, akkor jó.

5.) Olvasztott vajjal, vaníliasodóval, porcukorral, darált dióval, mákkal, lekvárral tálaljuk - ízlés szerint.

Megjegyzés



További receptek és fotók a Morzsáló blogban! - Morzsálós Mirza

Ezek is érdekelhetnek

Friss