Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gouda sajt, Hollandia büszkesége

default user icon
SB
Kóstoltátok már ezt az élénk narancsárga héjú holland sajtot? Próbáltatok már belőle sajtos krumplit vagy sajtszószt készíteni? Itt az ideje!
Gouda kisokos

Sokan gudának vagy goudának ejtik, a helyes kiejtés houda. A gouda szépséges sajtféle, mely egyenesen Hollandiából érkezik hozzánk. Külső héja narancsszínű, milyen más színű is lehetne a hollandok e büszkesége, mely az éves sajttermelés több mint 60%-át teszi. (Érdekesség, hogy két országba exportálnak kizárólag piros héjú goudát: ezek az USA és a Kanári-szigetek.)

Kis város, óriás sajtpiac

Gouda városkája Hollandia nyugati részén található 70 ezres település, ahol a középkor óta minden héten sajtpiacot tartanak, hogy a környékbeli sajtkészítők értékesíthessék portékáikat. Hollandiában járva mindenképpen érdemes kipróbálni egy „igazi” gouda sajtot, itthon ehhez leginkább speciális sajtboltokban juthatunk, az üzletekben kapható, nagyipari gouda sajt nyomába sem ér az igazinak.

Hogy készül?

Az édeskés ízű gouda ipari méretekben, óriási gyárakban készül pasztőrözött tehéntejből, zsírtartalma 50 % körüli. (A hozzá nagyon hasonló edámi sajtnak csak 40 %-os a zsírtartalma). A goudát óriási, 4-20 kilós formákban préselik. Minél hosszabban érlelik, íze annál intenzívebb, állaga annál keményebb. Egyetlen fajtája eredetvédett, ez a noord-hollandse gouda.

Variációk goudára

A minimális érlelési idő egy hónap. Az érett (legalább másfél éves) goudát fekete külső héjjal árulják. Vannak a piacon 5-6 éves gouda sajtok is, melyek erőteljes ízűek, szemcsés állagúak és fantasztikusan finomak. Kaphatók fűszeres variációk is, általában köménnyel és borssal ízesítik. Külföldön sokfelé kapható Boerenkaas (boer =farmer, kaas=sajt), ezek az igazi sajttermelő manufaktúrában készülő, legalább 60 napig érlelt gouda sajtok, aki megkóstolja, elámulhat a karamelles, intenzív édeskés íztől.

Mi legyen a goudából?

A legegyszerűbb felhasználás a vacsora végén gyümölcsökkel körített sajttálat felszolgálni, de a gouda remekül megállja a helyét szendvicsekben is. Kitűnően kiegészíti és díszíti a zöldségkrémleveseket, de reszelhetjük vagy kockázhatjuk salátákba is. Habliliom a sajtmártásba gouda sajtot tesz és milyen igaza van, szinte bármilyen sajtos étel tetejére reszelhetünk goudát. Kerülhet tepsiben sült burgonya tetejére, de lehet belőle sajtos krokett is.


Almás-sajtos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:
8 fél csirkemellfilé (kb. 80 dkg)
4 közepes alma
2 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring (10 cm-es)
10 dkg gouda sajt
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj (  )
A díszítéshez:
Citromfű levelek

Elkészítés:
A csirkemelleket folpackkal letakarjuk, kissé kiverjük. Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk, 1 cm vastagon felkarikázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, a rozmaringot leöblítjük. A sajtot nagy lyukú reszelőn megreszeljük.
A csirkemellek mindkét oldalát meghintjük sóval, borssal és egy kevés liszttel. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, melléjük dobjuk a fokhagymát és a rozmaringot. A húsok mindkét oldalát pirosra sütjük (3-3 perc), aztán lapos tűzálló edénybe sorakoztatjuk őket. A sütőt 200ºC fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kidobjuk a serpenyőben maradt pecsenyeléből a fokhagymát és a rozmaringot, hozzáadjuk a vajat, és szép sorjában pirosra sütjük benne az almakarikákat. Mindegyik hússzelet tetejére 2-2 almakarikát fektetünk (a maradékot melléjük-köréjük szórjuk), tetejüket vastagon meghintjük a sajttal, és csak addig sütjük (10-12 perc), amíg a sajt aranysárgára pirul. A citromfű levelekkel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Köretként krumplipürét, hasábburgonyát, petrezselymes rizst kínálhatunk hozzá.


Négysajt mártás

Hozzávalók:
20 dkg pizzamozzarella
10 dkg márványsajt
7 dkg gouda sajt
5 dkg parmezán
1 fej hagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 evőkanál olaj
kakukkfű

bors

Elkészítés:
Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, felöntjük a borral, felforraljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt mozzarellát, a márványsajtot, a lereszelt goudát és a parmezánt. Állandóan kevergetve addig főzzük, míg a sajtok elolvadnak. Felöntjük tejszínnel, kakukkfűvel és borssal fűszerezzük. Húsokhoz és tésztákhoz nagyon finom kiegészítő.

Sajtos burgonya csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg nagy szemű burgonya
20 dkg gouda sajt
10 dkg bacon
1 szál póréhagyma
1,5 dl tejföl
3 tojás
1/2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
vaj a formához

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. A bacont csíkokra metéljük. A pórét megtisztítjuk, karikákra vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A burgonyát cserépszerűen, azaz kissé egymásra csúsztatva a szeleteket, a tűzálló tálba fektetjük. A sütőt 220 C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A bacont és a pórét szétosztjuk a burgonyán. A sajtot alaposan elkeverjük a tejfölben, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszert, sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk. Az egészet a burgonyára öntjük, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Zöldsalátát kínálhatunk hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss