Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Görög tésztarakottas

default user icon
3 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 1 vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 4-5 szelet húsos szalonnal,
  • 25 dkg darált bárányhús,
  • 1 kisebb padlizsán,
  • 40 dkg paradicsom (konzerv is lehet),
  • 1 kiskanál görög fűszerkeverék,
  • 4 kiskanál szárított origano vagy majoránna,
  • 1,2 dl vörösbor,
  • 25 dkg tollhegytészta,
  • só,
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt,
  • 4 dkg vaj,
  • 1 evőkanál finomliszt,
  • 4 dl tej,
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

    1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra metélt szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk.

    2. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, héjastul 1 centis kockákra vágjuk. A hagymás húsba forgatjuk, majd 3 percnyi párolás után a meghámozott, összetört paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Lefödve, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megpároljuk.

    3. A tésztát enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A felét egy kb. 25x33 centis tűzálló tálba terítjük. 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre a többi tészta, 1 evőkanálnyi sajt, majd a maradék húsos keverék kerül.

    4. A vajat, a lisztet, a tej et a maradék görög fűszerkeverékkel lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.

    5. Ezt a mártást a húsos tésztarakottasra öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.

    6. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetej ére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük.

    Elkészítési idő: 2 óra
    Egy adag: 2563 kJ/613 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

cukorka18
Konkrétan lehet kotányi görög sültek gyors fűszerkeveréket venni a boltba. Egyébként összetevők: jódozott konyhasó, voroshagyma, paprika, fokhagyma, oregano, cukor, bors, rozmaring. Nagyon fincsi. Nekem bejött az olasz is, meg a csirke sültek, magyaros sültek fűszerkeveréke is, és akkor tényleg nem kell még egyéb fűszer bele. A recept is nagyon tetszik, holnap el is készítem!
chef4000
Öt napja valaki megkérdezi mi a fityfenéből áll a görög fűszerkeverék, s bizony nincs válasz. És miért nincs? És miért jelenhet meg ilyen pongyolán egy recept?
ltatar
MIböl áll a görög füszer keverék? Arkansas-ban (lek és ezt nem talalom az üzletekben. Elöre öszönöm

Hasonló Receptek

Magazin