Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gordon Ramsay: a pokol konyhájának ördöge

Gordon Ramsay annyira karakteres, annyira más és annyira mást csinál a konyhában, mint bárki a médiasztár-szakácsok közül, hogy manapság talán ő a legjobban futó televíziós személyiség a piacon.

A minap adta hírül a sajtó, hogy a második séf lett öngyilkos, aki valaha Gordon Ramsay műsorában szerepelt. Mit csinál ez az ember? Ki ő? És miért nézzük?

Gordon Ramsay tud főzni. Nem csak úgy csinál, hanem tényleg ért hozzá. Ezt az általa vezetett éttermek 16 Michelin csillaga jelzi. Nem vicc! Ez az ember 17 éve vezeti különböző éttermek konyháit, és ez alatt a 17 év alatt 16 csillagot szerzett! Tehát a hozzáértését nem kérdőjelezhetjük meg, de ettől még akár egészen rossz televíziós műsorokat is készíthetne. De nem teszi. Jókat csinál! Mi a titka?

Gordon Ramsay - vagy a producere - rájött, hogy az összes „főzős” műsor azt sugározza, hogy főzni jó, főzni öröm és főzni könnyű. Ezek a műsorok arról szólnak, hogy főzni bárki tud! Csakhogy ez egyrészt nem igaz, másrészt nem különösebben érdekes, harmadrészt rengeteg ilyen műsor van. Tehát Gordon Ramsay - vagy a producere - elhatározta, hogy az ő műsorai nem a főzésről szólnak majd. Ezek a műsorok emberekről és konfliktusokról szólnak, és tele vannak drámával.

Ezek a műsorok túllépnek azon, hogy hozzávalókat soroljanak fel és ételeket állítsanak össze nagy könnyedséggel, gyorsan, olajozottan. Gordon Ramsay műsorai azt mutatják be, hogy ha már tökéletesen tudsz főzni, akkor hogyan kell irányítanod egy csomó embert, akik ebben kevésbé jók. Mellesleg persze megtanítja nekik az olasz tészták elkészítésének titkát, de ez tényleg mellékes. Ezek a műsorok úgynevezett gastro reality-k, vagyis konyhában, ételkészítés ürügyén megvalósuló valóság show-k. Ami a különlegességük a műfajon belül is, hogy kizárólag Gordon Ramsay nyerhet, mert ő az, aki bárkit, bármikor kiszavazhat bárhonnan.

Hogyan is néz ki a műsor? Gordon megérkezik az étterembe, ami nem működik jól. Körülnéz, és azonnal sorolni kezdi, hogy mi minden rossz. Nem finomkodik, nem barátkozik, nem kertel. A séf arcába belemondja, hogy „A főztöd egyszerűen szar!”, a pincérnek megmondja, hogy „Ostoba vagy, mint egy zsák cement, ha nem tudsz hat rendelést fejben tartani!”, az üzletvezetőnek pedig, gondolkodás nélkül a képébe vágja, hogy „Ez az étterem úgy néz ki, mint valami nyolcvanas évekbeli késdobáló! Ezt az éttermet hülyeség volt megvenned!”.

Aztán nekiáll, és mindent megváltoztat. A marketingtől az étlapig, az ételek árától a konyha működéséig mindent átszervez, újragondol és újragondoltat brutális őszinteséggel, keményen, konfrontatívan.

A stílusát nehéz elviselni, nem könnyű hallgatni Gordon Ramsay ordibálását, még akkor sem, ha igaza van. A műsorában való szereplés után - egyesek szerint azzal összefüggésben - két séf, Rachel Brown és Joseph Cerniglia lettek öngyilkosok. Rachel Brown, még a műsorban való szereplés évében fejbe lőtte magát, Joseph Cerniglia pedig három évvel a szereplés után, fokozódó depressziója miatt ugrott a Hudson folyóba, a George Washington hídról.

Mi pedig nézzük, ahogy az étterem dolgozói megszeppenten, hol szembenézve a valósággal, hol elhazudva azt, ijedten vagy dacosan, de hallgatják Gordon kirohanásait. Közben pedig csodáljuk, hogy van valaki, aki tudja, mit kell tenni, gondolkodás és félelem nélkül megmondja másoknak, mit csináljanak, sőt szorongás és gátlás nélkül nekiáll, és már csinálja is. Vállalja a felelősséget! Rendet rak a káoszban. Utat mutat a rengetegben. Biztonságot nyújt. Nem csak az étterem dolgozóinak, de nekünk is - azzal, hogy elhiteti, nem csak főzni könnyű, de az életet egyenesbe hozni sem nehéz. Elhiteti, hogy a problémákkal lehet szembesülni, és meg lehet őket oldani. Ez pedig mindenképpen több, mint a csokis muffin receptje.

Egy szelídebb kedvenc: Nigella Lawson >>>
 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Elisa001
nem őt minősíti, ha a két séf öngyilkos lett. mást is lehord a főnöke, történnek összeomlások. persze, a kritikát lehet ajándékcsomagban átadni - mint Kínában divat - vagy egyből a másik arcába. a mi világunk ilyen. és még csak rosszabb lesz. sajnos
Twisztes
Ő a király!!!!!!!!!!!
Edina1980
Nagyon szeretem gordon müsorait és az oldalait nagyon jol föz. Csak tanulni lehet töle.
Niggagirl
Nem hiába kapott 16 Michelin csillagot. 100%-osan profi a konyhába és őszinte ami ritka emberi tulajdonság manapság. Gyors mint a villám ezt birom benne a legjobban. És szép családja van aranyosak a lányai!
anna1980
nagyon szeretem a műsort és soha nem hagytam ki semmit az összes receptet megcsináltam.
Dávid Margit
Egyetértek az előttem szólóval!!!!!!!!!!!Sokat tanulok tőle !imádom a műsorát.
maonika85
Egyetértek az előttem szólóval!Egy hihetetlen ember aki nagyon ért a főzéshez! Mindig nézem a tévében!!
veronika1942
Örülök ,hogy foglalkoztok Gordon Ramsay-vel mert kivételes egyéniség ,egyenes nem kertel és sok embernek segített új utat találni a boldoguláshoz. Ha tehetem mindég megnézem a műsorait és próbálok tanulni Tőle.
etella
Igen Gordon Ramsay egy jelenség a konyha területén. Köztudott, hogy a férfi szakácsok a legjobbak. Nos Ő maximálisan be is bizonyítja ezt. Az hogy a stílusa miatt nem szeretik, hát szeretném én azokat hallani, hogy hogyan is beszélnek. Gordon önmagát adja, nem kertel, nem játsza meg magát. A sikerei ellenére megmaradt, közvetlen, barátságos embernek. A tanítványainál követel, és a sárga földig leszidja őket, de azok, akik nála végig csinálja a követelményeket, azok egy életre megalapozták maguknak a biztos jövőt. Hangos, goromba, de nem alázza meg az embereket, mint ahogyan nálunk a VISAT 3 Főzőversenyén Ganni. Még a stáb tagjai is kényelmetlenűl érezté magukat, és csodálkoztak, hogy a versenyzők nem hagyták faképnél a stílusa miatt.
Gordon Ramsay Fun Club
Örülök a cikknek! Egy kis infó: Gordon Ramsay Gordon James Ramsay OBE (1966. november 8.-) skót nemzetiségű szakács, médiaszemélyiség. 16 Michelin-csillag tulajdonosa. Gordon a Gardeners World Live rendezvényen (2008) A Claridge's portálja London Chelsea negyedében nyitott és hamar népszerűvé vált étterme, a Gordon Ramsay három Michelin-csillagot visel. Főzéssel kapcsolatos televíziós műsorai, mint például A fickó F-fel (The F-Word), Gordon Ramsay - A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) és Gordon Ramsay

Magazin