Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gordon, Nigella és Jamie anyukája

default user icon
MZ
Manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek a főzős műsorok. A műsorvezetők személyiségük varázsával, lenyűgöző gasztronómiai tudásukkal, eleganciájukkal, vagy közvetlenségükkel, könnyedségükkel, és eredetiségükkel hatnak ránk. De ki volt az első médiasztár-szakács?

Az év első felében került a hazai mozikba a „Julia & Julia – Két nő, egy recept” című film, melyből megismerhettük a Meryl Streep által alakította Julia Child-ot. Az USÁ-n kívül alig ismert, ott viszont igazi sztár, 188 cm magas, egyszerre orr- és torokhangú, életvidám, túlmozgásos, szertelen asszony, aki megteremtette a mai gasztro-műsorok műfaját.

Ki is volt Julia Child?

1912-ben született Kaliforniában. A második világháború alatt hírszerzőként dolgozott Ceylonban, később Kínában. Munkája során ismerkedett meg férjével, akivel - annak munkája miatt - Franciaországba költöztek.

Julia teljesen új közegbe került, meg kellett teremtenie a saját világát ebben a számára ismeretlen országban, meg kellett találnia céljait és feladatait. Elhatározta, hogy megismerkedik a híres francia konyhával, és mert komolyan vette döntését, és nem érte be félmegoldásokkal, beiratkozott a világhírű Le Cordon Bleu szakácsiskolába. Az ismerkedés igazi szerelemmé, majd valódi rajongássá érett. Félévnyi intenzív tanulás után Julia és két „évfolyamtársa” megalapították saját vállalkozásukat, a Három ínyencnő iskoláját (L’Ecole des trois Gourmettes). Céljuk az volt, hogy Párizsban élő amerikai nőket vezessenek be a francia konyhaművészetbe.

Az oktatással párhuzamosan elkezdték összeállítani saját receptkönyvüket, melyben francia recepteket dolgoztak át oly módon, hogy azok Amerikában, amerikai alapanyagokból, amerikai szakácsok vagy háziasszonyok számára is megvalósíthatóak legyenek. A mű részletes volt és igen kimerítő, éppen ezért a kiadók egymás után utasították vissza a mintegy 800 oldalas anyagot. Alapvető meggyőződésük volt, hogy senki sem vásárolna meg egy „étel enciklopédiát”.

A kötet elkészülte és kiadása között közel tíz év telt el. Ezalatt a tíz év alatt Julia Child folyamatos harcot folytatott annak érdekében, hogy eredeti tervük és munkájuk ne szenvedjék csorbát. A kiadók javaslatai ellenére sem akarták csökkenteni a könyvben található receptek mennyiségét, az ételek összetettségét, vagyis nem voltak hajlandóak csökkenteni az oldalszámot.Végül a küzdelem és a kompromisszumok nélküli kitartás meghozta a sikert. 1961-ben megjelent a szakácskönyv, két kötetben Mastering the Art of French Cooking címmel.

A könyv letarolta Amerikát. Az a nemzet, mely korábban szigorúan - mint funkcionális tevékenység - tekintett a főzésre, sem örömöt, sem kreativitást nem keresett benne, és az előre csomagolt és konzerv ételek mellett szinte kizárólag hamburgert és hot-dogot fogyasztott, egyszerre omlott térdre az ízek és zamatok sokfélesége előtt.

Amerikába visszatérve Julia Child éppen Bostonban népszerűsítette a könyvet, mikor meghívást kapott a helyi televízióba. Az adás elsöprő sikerű volt, és kiderült, hogy a főzés az új médián keresztül is érdekes lehet, amennyiben azt értő és megnyerő módon mutatják be. Miközben Julia, a rá jellemző kedvességgel és önreflexív humorral mutatta be könyvüket és tudományát, észrevétlenül megszületett a televíziós műsorok egyik új típusa, a „főzős” műsor. A lehetőséget felismerve 1963-ban indult el a Francia séf című adás, melynek hatására Julia Child azonnal nemzeti ikonná vált, az általa és barátai által jegyzett szakácskönyv pedig felkerült valamennyi amerikai család könyvespolcára.

Néhány év alatt mindenki szívébe zárta a hórihorgas, kissé esetlen, olykor hibázó, az ételeket elejtő, elégető, ugyanakkor az amerikai étkezési szokásokat gyökeresen megváltoztató asszonyt. Egész Amerika megtanulta, hogy a főzés és az evés élvezetes, és izgalmas tevékenység, ugyanakkor azzal a tévhittel is leszámolt, hogy a főzés pusztán eszköz. A főzés hobbivá vált, amiben bárki kipróbálhatta magát, ötleteit és ízlését, és nem kellett tartani attól, hogy ha hibát követ el, akkor azért bármilyen retorzió éri.

Utólag azon elképzelés is felmerült, hogy Julia Child tevékenysége, elsősorban lelki, érzelmi értelemben ugyan, de sokban hozzájárult az amerikai nők „felszabadulásához”. A konyha, és a főzés átértelmeződött alantas, szolgai munkából izgalmas, kreatív, teremtő alkotássá, mely nem az elnyomás, hanem éppen az egyenrangúság szimbólumává vált.

Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy Julia Child volt a világon az első nő, aki felkerült a világhírű Amerikai Kulináris Intézet által jegyzett Hírességek falára, illetve munkájáért 2000-ben megkapta a legmagasabb francia állami elismerést, a francia Becsületrendet, két évre rá pedig az Amerikai Történeti Múzeumban kiállították azt a konyhát - teljes felszerelésével együtt -, ahol három műsorát is forgatta.

A legnagyobb elismerés talán mégis az, hogy a 2004-ben, majdnem 92 évesen elhunyt Julia Child által létrehozott televíziós műfaj népszerűbb, mint valaha!

Boeuf bourguignon Julia Child nyomán sok fotóval >>>

Nigelláról is írtunk már >>>

Gordon Ramsay titkait is feszegettük >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss