Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gomolyás gombóc sajtmártással

MME MME
1 5/5
45 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg gomolyatúró
  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál vágott petrezselyem
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • A gomolya sajt-mártáshoz:
  • 10 dkg gomolya sajt
  • 2 evőkanál margarin
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés

Előkészítés: A gomolyatúrót burgonyanyomón áttörjük. A zsemlét nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (használhatunk, ha van, aprítógépet is). A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A keményítőt 2 evőkanál vízzel simára keverjük.

Elkészítés: A margarint habosra keverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az áttört túrót, a zsemlét, a keményítőt, a citromhéjat, a petrezselymet, a fokhagymát, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és jól összekeverjük. A masszát kb. 15 percig állni hagyjuk. A masszából gombócokat formálunk, és gyöngyöző vízben kb. 5-8 percig, főzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk. A sajtmártással tálaljuk. A gomolyamártáshoz a gomolyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A margarint felhevítjük, világosra pirítjuk benne a lisztet, majd álladó keverés mellett, beleöntjük a tejet. Felforraljuk, és sóval, borssal, szerecsendióval, ételízesítővel fűszerezzük. Végül belekeverjük a petrezselymet. A mártást levesszük a tűzről, belekeverjük a gomolya sajtot.

Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 590 kcal

Megjegyzés

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss