Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombócos kacsaaprólék

MME MME
2 4/5
120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1,2 kg kacsaaprólék (-szárny, -szárnytő, -hát vegyesen)
  • 50 dkg szálas savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 2 alma
  • A gombóchoz:
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1/2 dl tej
  • 25 dkg liszt

Elkészítés

Előkészítés: A kacsadarabokat megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk. Apró kockára vágjuk a szalonnát. A hagymát meghámozzuk, apróra daraboljuk.

Elkészítés: A szalonnát zsírjára pirítjuk, rátesszük a hagymát, kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát, öntünk rá 1-2 dl vizet, és letakarva 20 percig pároljuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kacsadarabokat sózzuk, majoránnázzuk, tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A gombóchoz az élesztőt a cukorral, a langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék lisztet, 3 csipetnyi sót beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a tálba, és 1-1,5 dl langyos víz hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős, és galuska sűrűségű legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen addig kelesztjük, amíg kb. a duplájára nő. Ha megkelt, az edényben kicsit átdolgozzuk. Amikor a tészta megkelt, a sütőt ismét bekapcsoljuk, 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük, húsát felszeleteljük. A kacsadarabokat kivesszük a tepsiből, és a helyére beletesszük a káposzta 3 részét. Rátesszük az almaszeleteket, majd visszatesszük a kacsadarabokat. Kis mélyedéseket csinálunk a káposztában, és tojásnyi nagyságú kelt tésztát szaggatunk kanállal a mélyedésekbe. A gombóckákat betakargatjuk a maradék káposztával, ráöntjük a levet, visszatesszük a sütőbe, és 1 órán át sütjük. Ha nagyon pirulna, takarjuk le sütőfóliával. Azonnal tálaljuk.

Munka : kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 858 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek