Gombócleves

default user icon
2 4.3/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 fej hagyma
  • 1/2 kg krumpli
  • olaj
  • pirospaprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db leves kocka
  • egész fűszerkömény
  • 1 db tojás
  • 1/2 kg liszt
  • diónyi vaj
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Ezt a levest akkor érdemes elkészíteni, ha egyébként szilvás - vagy más - gombócot készítünk. Én a szakácskönyvektől eltérően nem héjában, hanem megpucolva, felkockázva főzöm meg a krumplit a gombóchoz, így hamarabb megfő, és a krumpli főzőlevét fel lehet használni a leveshez.

    Tehát: a megtisztított, felkockázott krumplit felteszem főni, közben az apróra vágott hagymát olajon megpárolom, beleszóróm a köménymagot, hogy kipattogjon, majd lehúzva a tűzről meghintem pirospaprikával, felengedem vízzel, és többször visszapárolom, hogy a hagyma minél jobban szétfőjön, mehet bele a felkockázott paradicsom, paprika, leveskocka, só, bors ízlés szerint. Addigra valószínűleg megfőtt a krumpli. Az alapot a krumpli főzőlevével felöntöm, a krumplit melegen áttöröm, hozzáadom a vajat. A levest átszűröm, ha szükséges, felengedem még egy kis vízzel, rottyantok egyet rajta, majd el lehet alatta zárni a tüzet, mert a gombóc tésztájának összeállítása alatt esetleg túlfőhet. Tehát klasszikus krumpligombóc tésztát készítek: áttört krumli + vaj + tojás + annyi liszt, amennyit felvesz, ezt alaposan összagyúrom. Ennek a tésztának egy részét felhasználom szilvásgombóchoz, a másik részéből apró (5 forintos nagyságú) gombócokat formázok (közben a levest visszateszem a tűzre), lisztbe hempergetem, és amikor a leves forrni kezd, beledobálom a gombócokat. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, kész a leves.

Megjegyzés

Szilvásgombóccal együtt egy komlett szombati ebéd. A családom imádja.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

kire007 10 évvel ezelőtt
Nem tudtam sose megszerezni a receptet. Nálunk is Nagyika készítette. Köszi!!! Kire
Keresztenyi Zsuzsa 10 évvel ezelőtt
De reg ettem ilyet !! Anno meg Nagymamam keszitett ilyet, O is akkor mikor kulonben is gomboc volt. Igaz Nagyapam tetszeset nem mindig nyerte el, mert a huuuuust tobbre becsulte :) Ennek egy masik valtozata is asztalra kerult , NAGYHALUSKA leves neven, amikor egy fustolt malackorom vagy oldalas is kerult bele es egy kis zoldseg a kertbol. A mai napig a szamban van az ize, de hiaba probalom azt az izvilagot nem kapom . Valoszinu Nagyikam szorgos keze is kellet hozza !! Mindenkinek jo szivvel ajanlom kostolja meg, finom !!

Hasonló Receptek

Magazin