Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gömböc

default user icon
MME
1
90 perc
Hozzávalók
  • 30 dkg sertéslapocka
  • bors
  • sertésháló (réteslap nagyságú)
  • 10 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 tk paradicsompüré
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg magozott aszalt szilva
  • 3 db tojás
  • 10 dkg főtt császárszalonna
  • 1 csokor petrezselyem    

Elkészítés

  1. A sertéslapockát megmossuk, szárazratöröljük, majd felvágjuk nagyobb szeletekre,megsózzuk, megborsozzuk. A sertéshálót hideg vízbeáztatjuk.
  2. Egy vastag falú lábasban felforrósítunk 6 dl olajat, és megpirítjuk rajta a hússzeleteket. Azután kiszedjük ki őket, és a visszamaradt zsiradékon üvegesre sütjük a meghámozott, felaprított hagymát. Hozzákeverjük hozzá a paradicsompürét, további 1 percigpirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel. Beletesszük a hússzeleteket, és lefedve puhárapároljuk azokat. Végül kiszedjük őket, és felvágjuk falatnyi darabokra. A párolólét tegyük félre.
  3. Az átöblített rizst kissé megpirítjuk a megmaradt, felhevített olajon.Felöntjük fel 2,5 dl vízzel, beleforgatjuk a négyfelé vágott aszaltszilva-szemeket, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk az egészet.
  4. A rizshez 2 db tojást keverünk, a húst, egy kevés párolólét és a felcsíkozott császárszalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a keveréket.
  5. A sertéshálót megszárogatjuk, és megkenjük a megmaradt, felvert tojással. Halmozzuk rá a rizses keveréket, majd hajtogassuk fel úgy, hogy a tölteléket teljesen mindenhol befedje. Kenjük meg a maradék tojással.
  6. Helyezzünk sütőrácsot vagy párolóbetétet egy tepsibe, tegyük rá a gömböcöt, és süssük a 170 fokos sütőben 40 percig. Ezután vegyük ki, pihentessük 10 percig, végül ferdén szeleteljük fel. A megmaradt, felforrósított párolólével meglocsolva, továbbá a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss