Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás orzottó (orzo rizottó)

30 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A gombát összevágom apró kockára, és magas lángon, kevés olajon megpirítom. Sózom, borsozom ízlés szerint, és félreteszem.

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, és 2 evőkanál olívaolaj és 3 dkg vaj keverékében lassan megfonnyasztom (azaz sofrittót készítek, ami a rizottó/orzottó alapja). Majd magasabbra veszem a hőfokot/lángot, és hozzáadom az orzo tésztát. Pár percig pirítom, majd hozzáöntöm a bort. Mennyei illatok fognak terjengeni a konyhában (és közben, ha van kedvünk, bele is kóstolhatunk a már megbontott borba).

Ha a bor elpárolgott, elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplét. Mindig megvárom, hogy az orzo felszívja a lét, közben persze kevergetem, hogy krémes és lágy legyen az íze! Kb. 10 perc után szorgalmasan kóstolgatom, nehogy túlfőzzem a tésztát.

Amikor már al dente, hozzákeverem a pirított gombát, és lezárom alatta a gázt. Hozzáadom a maradék 7 dkg felkockázott vajat, a reszelt parmezánt, alaposan összekeverem, és ráteszek egy fedőt, hogy pár percig még puhuljon és elegyedjen a vajjal és a parmezánnal. Kb. 3-4 perc pihentetés után tálalom!

Megjegyzés

Az orzo tészta helyett használhatunk rizotto rizst is (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano), így az étel orzottó helyett rizottó lesz.
- bmancur

Ezek is érdekelhetnek

Friss