Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás marha vadas mártással, sütőtök- és burgonyapürével

120 perc
mester
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személynek:
  • A gombás húshoz:
  • 25 dkg (2 szelet) marhacomb, felsál
  • olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg csiperkegomba
  • mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • őrölt feketebors
  • A vadas szószhoz:
  • 1 db sérgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 szelet zeller
  • 1 szál zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 teáskanál mustár
  • őrölt feketebors
  • 1 szem borókabogyó
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • cukor
  • kakukkfű
  • citromlé
  • ecetes uborka
  • 1 dl tejföl
  • A sütőtökpüréhez:
  • 30 dkg sütőtök
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 db húsleveskocka
  • őrölt feketebors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • tökmagolaj
  • A krumplipüréhez:
  • 5 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • vaj

Elkészítés

Elkészítés: A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat, és beteszem a hűtőbe 1 napra.

Másnap egy serpenyőben a felkockázott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat, és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizetm és lefedve párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.

Hozzálátok a szószok elkészítéséhez: a zöldségeket feldarabolom, s 3 dl vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök egy kevés citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem a zöldségeket, egy kevés liszt hozzáadásával pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.

A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, a sütőben megsütöm. Majd kevés vízbe teszem, fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, összeforralom, botmixerrel pürésítem.

A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.

A párolt gombás húst a kétféle pürével és a vadas mártással tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss