Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gombás kosárka

default user icon
1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 csomag fagyasztott leveles vajastészta,
  • 1 tojássárgája,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 kiskanál reszelt vöröshagyma,
  • 40 dkg gomba,
  • 1 kiskanál finomliszt,
  • 1 dl tejföl,
  • só,
  • őrölt bors
  • a mártáshoz:
  • 2 csapott evőkanál finomliszt,
  • 4 dkg vaj,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl tejföl,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • só,
  • késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítés

    Elkészítése: A tésztát szobahőmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezalatt a töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és kisebb cikkekre vágjuk. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, a gombát beleforgatjuk, és erős lángon három-négy percig kevergetve dinszteljük. Utána a liszttel meghintjük, kevés vízzel felengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és sűrűre forraljuk. A mártást is elkészítjük: a lisztet a vajon éppen csak megpezsegtetjük, a hideg tejjel felengedjük, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük. Egy-két percig a tűzön kevergetjük, hogy besűrűsödjön, majd a tejfölt és a reszelt sajtot belekeverjük. A sütőt 250 fokra melegítjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a peremét megkenjük tojássárgájával, majd ráfektetjük a korongra. Az így összeragasztott tésztát forró sütőlemezre helyezzük, mellé rakjuk a tésztából kiszúrt, tojássárgájával megkent kis korongokat is, és erős lángon a képviselőfánkhoz hasonló kosárkákat sütünk. A meleg gombatölteléket a kosárka sütés közben keletkezett üregébe (mélyedésébe) halmozzuk, és a kis korongot a tetejére ültetjük. A tésztát a forró sütőbe toljuk, és végig erős lánggal szép pirosra sütjük. Külön tálkában kínáljuk hozzá a megmelegített sajtmártást. (A francia leveles fánkot mártás nélkül, hidegen is tálalhatjuk, sőt gomba helyett tejföllel elkevert sonkával, franciasalátával esetleg majonézes spárgával is tölthetjük.)

Megjegyzés

Elkészítési idő: 2 óra

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

szabana
Simán ráhajtottam a tésztát és úgy sütöttem meg, nagyon finom sajtmártás nélkül is. Bonyolultnak tűnik a recept, de nem az.

Hasonló Receptek

Magazin