Elkészítés: A töltelékhez kb. 1 evőkanál olajon megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát, hozzáadjuk az aprított gombát, enyhén sózva a zsírjára sütjük. Közben a rizst félpuhára pároljuk. A darált húst összekeverjük a gombás hagymával, a rizzsel, a tojással, 1 gerezd zúzott fokhagymával, a petrezselyemmel, ízesítjük sóval, borssal.
A karalábét megtisztítjuk (gyenge leveleiből félreteszünk), belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm fala maradjon.
Megtöltjük a karalábékat a gombás-húsos töltelékkel. A kivájt és aprított karlábét a főzőedénybe tesszük, ráhelyezzük a töltött karalábékat, köré szórjuk az aprított zsenge leveleket, a kimaradt húsgombócokat, ráöntünk kb. 2,5 dl vizet, és letakarva pároljuk, ameddig a karalábék megpuhulnak.
Közben a lisztből kb. 2 evőkanál olajjal világos zsemleszínű rántást készítünk, beledinszteljük az aprított vöröshagymát, a kaprot (vagy petrezselymet), elkeverjük a tejföllel és kevés vízzel.
A karalábékat kivesszük, berántjuk a párolólevet, és néhány percig lassan együtt forraljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, további friss aprított kaporral (vagy petrezselyemmel), 1-2 teáskanál cukorral, végül visszahelyezzük a mártásba a karalábékat.
Tálalásnál a tányérra emeljük a karalábét, a mártást rá és köré merjük.