Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem gondoltad volna, hogy így is tartósíthatod a gombát!

Ősszel előbújnak erdeinkben az igazi ínyencségnek számító vargánya és rókagombák. Azért, hogy ne csak az év ezen időszakában élvezhessük ezeket a zöldségeket, itt van néhány tipp a tartósításukhoz.

A gombás ételt lehetőleg még hűtőben sem szabadna tárolnunk, hiszen a gomba magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen és gyorsan elszaporodhatnak benne a baktériumok, amelyek ételmérgezést okozhatnak. 
Itt van néhány tipp, hogy tartósítsd különféleképpen az erdei kedvencedet.

Szárítás

A vargányán kívül egyéb erdei gombák is megőrzik aromájukat a szárítás során, így például a vékonyan felszeletelt tinórut sütőpapírral kibélelt tepsiben a 80 fokos sütőbe tolhatjuk kb. 2 órára. (Támasszuk ki a sütőajtót egy fakanállal.)
A kihűlt gombadarabokat töltsük légmentesen lezárható (csavaros vagy csatos) befőttesüvegbe, majd felhasználás előtt áztassuk langyos vízben legalább 30 percig. Az áztatóvízzel együtt mehet levesbe, mártásba. 

A felszeletelve vagy egészben lefagyasztott vargánya,  erdei csiperke és róka- vagy szegfűgomba  minőségromlás nélkül eltartható 6-10 hónapig. Felhasználáskor nem szabad teljesen felengedni, elég 10-15 perc állás után folyó vízzel átmosni. Sütéskor, főzéskor harmadannyi idő alatt megpuhul, mint a friss.

Savanyítás

1 kg megtisztított és szükség szerint feldarabolt erdei gombát töltsünk csavaros vagy csatos befőttesüvegekbe. Forraljunk fel 1/4 l bor-, gyümölcs- vagy fűszerecetet  3/4 l vízzel, 10 dkg cukorral és tetszés szerint hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, szegfűszeggel , mustármaggal együtt, majd hagyjuk  kihűlni, végül öntsük az üvegekbe. Előételként vagy iszogatáskor kínálhatjuk.
                                                             


További lehetőségként, forraljunk fel 1 bögre borecetet 1/2 bögre vízzel, 1 bögre cukorral és 1 tk sóval. Blansírozzunk vagy pároljunk meg 75 dkg erdei gombát, tegyük befőttesüvegekbe, majd öntsük rá a kihűlt édes-savanyú lét. Bontatlan üvegben fél évig eláll.

Olajban eltevés

Nagyságtól függően vágjunk félbe vagy negyedekre 50 dkg szárazon letisztogatott vargányát, roppantsunk meg 4-5 gerezd fokhagymát  és karikázzunk fel 1 db piros csilipaprikát.

Nagy serpenyőben hevítsünk fel 3 ek olívaolajat. Tegyük bele a fokhagyma és a csili felét, valamint a fele vargányát a vágott felületével lefelé, és pirítsuk erős tűzön 3 percig. Közben forgassuk át, sózzuk meg és ízesítsük 1/2 tk köménymaggal.
Egy másik serpenyőben pirítsuk meg 3 ek olívaolajon ugyanígy a többi csilit, fokhagymát és vargányát. Szeleteljünk fel egy forró vízzel lemosott kezeletlen citromot, és a szeleteket vágjuk negyedekre.


A csilis-fokhagymás vargányát  rétegezzük csatos vagy csavaros befőttesüvegbe a citrommal, 1-2 ág kisebb darabokra vágott rozmaringgal és 5 dkg száras kapribogyóval együtt, végül öntsük rá 5 dl olívaolajat. Bontatlan üvegben 2-3 hónapig eltarthatjuk. Kiváló feltét kifőtt tésztára, jól passzol szárnyashúshoz , pirítóson pedig előételnek kínálhatjuk.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss