Ha füstölt csülköt használunk, akkor előző este beáztatjuk, másnap pedig leöntjük róla az áztatóvizet.
A nyers vagy áztatott füstölt csülköt nagy fazékba rakjuk. Annyi vizet eresztünk rá, hogy épp ellepje, és kis lángon főzzük, amíg meg nem puhul. A nyers csülök (1 kg alatti, lehet füstölt is) főzőlevébe sót teszünk, a füstölt csülök levébe valószínűleg nem kell, elég sós magától is.
A húst hagyjuk a levében langyosra hűlni. Kivesszük, kihúzzuk a csontot, a csülköt nagyobb kockákra vágjuk. A hideg főzővíz tetejéről leszedjük a zsírt, és megfőzzük benne a babot
Közben a felkockázott füstölt szalonnán világosra pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rákanalazzuk a paradicsompürét, ismét pirítjuk egy kicsit. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, azonnal rádobjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát, valamint a szükség szerint átmosott, átvágott savanyú káposztát, s puhára pároljuk.
Ha szükséges, akkor a csülök, illetve a bab főzővizéből öntünk alá egy keveset. Végül hozzáforgatjuk a puha babot és a kockára vágott húst. Friss kenyérrel tálaljuk.