Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gnocchi házilag: 10 tipp, hogy jobb legyen, mint az olaszoké!

Az olasz gnocchi sok hasonlóságot mutat a magyar krumplinudlival. Nem mindegy, hogy milyen burgonyából készül, a tésztája pedig se túl lágy, se túl kemény nem lehet.

1. Gnocchihoz lisztesre fövő burgonya kell. Minél öregebb, annál jobb. A fiatal krumpli vizes, és minél több nedvességet tartalmaz, annál több lisztet kell a nyers masszához adnod, ami elnehezíti és ragadóssá teszi a lágy tésztát. A csírázni készülő szemek a legjobbak.

2. A siker érdekében a burgonyát 200 fokos sütőben szikkaszthatod 1 óra hosszat. Ettől elveszíti a víztartalmának kb. negyedét. A szemeket ne tedd közvetlenül a tepsibe vagy a rácsra, legjobb, ha sóágyat készítesz nekik. Ha ehhez sem időd, sem türelmed nincs, nyugodtan főzd meg a krumplit a szokásos módon bő sós vízben 20 perc alatt. Ilyenkor a tésztamasszád kicsit nedvesebb lesz.

3. A krumplit héjában tedd fel főni, így nem tudja magát megszívni. Arra is ügyelj, hogy ne maradjon főzővíz az edényben, amikor leszűröd. Ha az áttört burgonyával összeállított tészta ennek ellenére túl nedves és ragacsos, próbáld meg konyharuhában kinyomkodni, mielőtt rögtön egy kis lisztet adnál hozzá.

4. A hosszas kidolgozást igénylő kenyértésztával ellentétben a krumplis masszát ne gyúrd 5 percnél tovább, csak addig, amíg simára összeáll. Az áttört krumplit előbb villával forgasd össze a liszttel és a tojással. Bánj finoman a tésztával, nem kell nagy erővel gyúrni vagy sodorni.

5. Mindig lisztezd be a kezedet vagy még jobb, ha étkezési keményítővel „púderezed be”, hogy gyúráskor a tészta ne ragadjon az ujjaid közé.

6. A burgonyás masszát minél előbb formázd meg. Ha sokáig áll, pépessé válik. A feldarabolt tésztából sodort rudakat vágd kis darabokra, majd recés deszkán vagy belisztezett villával alakítsd ki a jellegzetes bordás gnocchikat.

7. Minden fázishoz használj lisztet: ne csak a kezedre, hanem a munkalapra is. A nyers gnocchikat szintén hintsd meg liszttel, majd forgasd át, máskülönben összeragadnak.

8. A tökéletes állag érdekében a gnocchikat 45 percen belül vesd lobogó vízbe. Ennél tovább ne halogasd a kifőzést, mert a várakozás nem tesz jót a nudliknak.

9. A vízfelszínre felúszó, nokedlihez hasonló tésztát azonnal szedd ki szűrőkanállal. Máskülönben már 30 másodperces késlekedés következtében is formátlanná áznak.

10. A kifőzött gnocchit azonnal tálalhatod, vagy későbbre lefagyaszthatod. Rendezd el a lecsepegtetett darabokat tálcán vagy lapostányéron úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, majd tedd be a fagyasztóba 1-2 órára. Ezután porciózva tárolhatod a mélyhűtőben kb. 2 hónapig.

Gnocchi alaprecept >>> 
NOKEDLI, GNOCCI, SZTRAPACSKA - A LEGJOBB GALUSKARECEPTEK EGY HELYEN >>> 
A LEGFINOMABB OLASZ KRUMPLINUDLI: ZSÁLYÁS GNOCCHI EGYSZERŰEN >>> 
GNOCCHI, AZ OLASZ KRUMPLINUDLI >>

Ezek is érdekelhetnek