Gluténmentes kenyér és kalács

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • Az alaptésztához:
  • 35 dkg kukoricakeményítő
  • 10 dkg burgonyakeményítő
  • 3 púpozott evőkanál burgonyapehely
  • 5 púpozott evőkanál kukoricaliszt
  • 3 púpozott evőkanál szójaliszt
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 nagy főtt burgonya
  • 10 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • Plusz a kenyérhez:
  • 1 teáskanál ételízesítő vagy só
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • ízlés szerint napraforgómag
  • szezámmag
  • a tetejére margarin
  • Plusz a kalácshoz:
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg mazsola
  • a tetejére margarin

Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval simára dagasztjuk, Galuska sűrűségű tésztát kapunk.

    A tészta negyed részét külön tálba tesszük. Ehhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a mazsolát.

    Az alaptészta háromnegyed részéhez hozzáadjuk az ételízesítőt vagy a sót, az őrölt köményt, illetve a napraforgómagot és a szezámmagot.

    Mindkét tésztát kikent, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) sütőformába tesszük, tetejét vízbe mártott fakanállal elsimítjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

    Előmelegített sütőben 210 Celsius-fokon
    megsütjük.

    A kenyér és a kalács tetejét még melegen megkenjük margarinnal.

Megjegyzés



Fotó: AS

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek