Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek

0
Coeliakia vagy gluténszenzitív enteropathia – orvosi szakszóval így hívják a lisztérzékenységet. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és a leghasznosabb tippeket a betegséggel kapcsolatban.
Miről van szó pontosan?

A búza (a tönköly is!), a rozs, az árpa, a zab és malátáik glutén nevű fehérjéje tartalmazza az érintettek számára toxikus alkotórészt, a gliadint. Esetükben, az elkerülhetetlen keresztszennyeződés miatt, a vadrizs fogyasztása is tilos.

Tünetei, azaz a súlynövekedés és/vagy annak elégtelensége; a nem bélfertőzés okozta hasmenés; a fehérje-, vas-, kalcium- és D-vitamin-hiány; a csontritkulás; a szokásos kezelésre nem javuló vérszegénység; az egyéb hiányállapotok, továbbá a dermatitis herpetiformis hasonlóak lehetnek más betegségek szimptómáihoz. Éppen ezért a biztos diagnózis felállításához a bélbolyhok szövettani vizsgálatára, speciális antitest-ellenőrzésekre, valamint – rövid távon akár a gluténmentes és gluténtartalmú diéta váltogatása mellett – a reakciók megfigyelésére is szükség van.

Az, hogy kinek milyen fokú a gliadintűrő képessége, hamar kiderül a panaszok újbóli megjelenésekor. Az úgynevezett hiperérzékenyeknél a legminimálisabb gluténmennyiség is kiváltja a kellemetlen tüneteket.

Gyerekeknél

A gyerekeknél a lisztérzékenység súlyos tüneteket okozhat: a kicsik elmaradnak a fejlődésben, étvágytalanok lesznek, nem érdekli őket a környezetükből érkező ingerek, sápadtak, fáradékonyak és gyengék, a hasuk puffadt (pókhas), a végtagjaik ugyanakkor vékonykák. Bőrük sokat veszít rugalmasságából, feszességéből, a fogaik fokozottan romlanak.

Sajnos elfordul, hogy a diagnosztizálásra alkalmatlan „gyógyítók” candidiasist állapítanak meg, és a szülő ellenőrzés nélkül szigorú, de rossz diétára fogja a gyereket, súlyosbítva ezzel az állapotát. A kicsi tüneteit amúgy a bélbolyhok sorvadása miatti felszívódási zavar alapján kialakuló relatív éhezés, tápanyaghiány okozza.

Íme, a megoldás!

Jelenleg egyetlen kezelése létezik: a teljesen gluténmentes étrend bevezetése és élethosszig való fenntartása. Ehhez szigorúan táplálkozási szakértő által összeállított és irányított, egyénre szabott táplálkozási program szükséges.

Helyettesítő alapanyagok

Ezeknek a 20 mg/kg-os határérték alatt van, vagy egyáltalán nincs gluténtartalmuk!

Amaránt-, burgonya-, guarmag, hajdina-, köles-, kukorica-, sárgaborsó, rizs-, szója-, tapióka, szezámmag-, tökmag, napraforgó, szentjánoskenyérmag alapú lisztekből, illetve ezek felhasználásával készült élelmiszerek; gluténmentes kenyér- és süteményporokból készült kenyerek és egyéb ételek; müzlik (ha semmilyen gluténos összetevőt nem tartalmaznak, és a gyártás, elkészítés során sem szennyeződnek).

Az élelmiszerek címkéiről tájékozódhatsz: a klasszikus, áthúzott búzakalászt ábrázoló jel mutatja az ellenőrzött termékeket. Egyes esetekben a gluten free felirat is olvasható a csomagoláson.

Ami tilos

Malátából készült pótkávé, gabonából erjesztett alkoholos italok (vodka, whisky, gabonapálinka, sör), zabtej, kukoricás sör.

Gyógyszerek

Bár a gyógyszerek többsége gluténmentes, sokszor elbizonytalanodunk, hogy szedhetjük-e az adott gyógyszert. Ebben segít az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján található lista. Azok a törzskönyvezett gyógyszerkészítmények, amelyeknél nem szerepel semmilyen adat a táblázatban, még nincsenek feldolgozva a laktóz-, glutén- és benzoáttartalmuk szempontjából.

Mire kell figyelni?

Ügyelni kell arra, hogy a lisztérzékenységben szenvedő családtagoknak külön edényekre (főzőedény, tányér, evőeszközök, poharak), külön mosogatásra, elkülönített csomagolásra és tárolásra van szükségük! Szerencsére a nagyobb áruházak és a speciális kisboltok egyre nagyobb választékban tartanak gluténmentes termékeket. Érdemes folyamatosan figyelni, mikor milyen újdonság jelenik meg!

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin