Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fenntartható étkezés: a helyi alapanyagoké és a bogárevésé a jövő!

Egyre több ember él a Földön és szerencsére egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság az étkezésben. A szakácsok egy része ezzel egyáltalán nem foglalkozik, ám szerencsére, egyre többen tartják fontosnak, hogy szezonálisan főzzenek az éttermükben, sőt minél több helyben termett alapanyagot használjanak.

Egyre több ember él a Földön és szerencsére egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság az étkezésben. A szakácsok egy része ezzel egyáltalán nem foglalkozik. Olyan alapanyagokat használnak, ami éppen az eszükbe jut és még azt sem tartják fontosnak, hogy az adott hozzávaló éppen szezonális-e, mert nem számít, hogy honnan érkezik és annak messzi földről történő szállítása milyen terhet ró a környezetünkre. 

Szerencsére, egyre többen tartják fontosnak, hogy szezonálisan főzzenek az éttermükben, sőt minél több helyben termett (100 – 150 km-nél nem messzebb) alapanyagot használjanak.

Nem meglepő módon a legtöbb ilyen szakácsot Franciaországban találjuk, hiszen a régiók konyhái részben a helyben termő alapanyagok miatt alakultak ki és élnek tovább.

Angliában a fenntartható étkezés egyik legnagyobb élharcosa Jamie Oliver, aki nagyon találóan azért küzd, hogy már az iskolában elkezdődjön a gyerekek oktatása. Reményei szerint amikor ezek a gyerekek felnőnek, felelősségteljes felnőttekké válnak, akik odafigyelnek arra, hogy mit esznek, és honnan szerzik be ételeiket.

Sebastian Holmes szerint, aki a Globalista Konyha vendég szakácsa volt idén júniusban  és az áprilisban megjelent, az ízeltlábúakkal, mint konyhai alapanyagokkal foglalkozó Ultimate Insect Cookbook  társszerzője, sokkal több bogarat fogunk a fenntarthatóság jegyében enni a jövőben. Nem minden bogár finom, de van amelyik kifejezetten. Egy könyv már biztosan van, ahol recepteket is talál az, aki kedvet kapott egy “bogárvacsorához”.

A legtöbb szakács óvatosabb és csak kisebb léptekkel halad. Első lépésben a szezonalitáshoz és a helyi alapanyagok beszerzéséhez ragaszkodnak. Ez a vidéki éttermeknek kiváló lehetőséget ad arra, hogy ne csak a fantasztikusan megkomponált ételeikkel, de az étterem kertjével is kitűnjenek. Nem összehasonlítható egy frissen szedett zöldség, vagy gyümölcs íze azzal, amit még éretlenül kellett leszedni, hogy kibírja az utazást. Kertet, gazdaságot fenntartani nyilvánvalóan nem olcsó mulatság, de mindenképp megéri.

Az egyik leghíresebb ilyen étterem Angliában a Bristolban található The Ethicurean.

Szerencsére Magyarországon is vannak már kezdeményezések. Szilvási Mihály például tavasszal költözött vissza sok-sok év után Franciaországból, hogy átvegye a Laposa Borbirtok konyháját. Gyorsan elültette a magával hozott magokat, és elkezdte felkutatni a helyi beszállítókat. Ha egyszer így összeáll a beszállítói csapat és a termelők folyamatosan fantasztikusan szép, friss, érett áruval látják el a szakácsokat, akkor nincs miért aggódnunk, hiszen ezek a helyek is biztosan felkerülnek a gasztrotérképre.

A Globalista Konyha csapata is azon dolgozik, hogy a “fenntarthatóság” jegyében hívja meg ősszel érkező vendégszakácsait. Részletek hamarosan!

A globalista konyha korábbi eseményeirőlitt olvashatsz >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss