Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így táplálkozik egy sztárséf! Étrendjéről mesélt Giada de Laurentiies

default user icon
MME
Giada de Laurentiies közel 15 év óta látható a tévéképernyőn. Eleinte a nézők nem hitték el, hogy nem egy “séfnek álcázott” modellt alkalmazott a tévétársaság, de hamar egyértelművé vált, hogy a konyhai technikákban, gasztronómiában jártas profiról van szó.

A Fine Livingen látható „Otthoni főzőcske Giadával" és a „Giada Olaszorszában” sorozatban kislányát és barátait is gyakran befogja a konyhába.

Mennyire étkezel egészségesen? Egy átlagos napon mit eszel?

Giada: A reggelim talán kicsit eltér az átlagtól. Ugyanis a gyomrom már reggel keményítőre vágyik. Ezért mielőtt innék egy eszpresszót vagy Americánót, eszem először egy kis barna rizst olívaolajjal. Ha utazom, akkor zabkását ugyanígy olajjal és sóval. Néha teszek hozzá manduladarabkákat is a protein miatt, vagy ha még többre vágyom, akkor pár narancsszeletet.

A zabkása olajjal és sóval kicsit furcsán hangzik...

Tudom, pedig valójában olyan, mint egy tészta. Ha a zabkását simán megfőzzük vízben, és nem adunk hozzá tejet vagy cukrot, akkor még bármi lehet belőle. Adhatunk hozzá édes, de akár sós dolgokat is. Igazi ebédet ritkán eszem, napközben inkább rágcsálok. Általában egy amolyan diákcsemegszerű mixet készítek magamnak: sós vagy pirított mandula, dió, étcsokidarabok, pattogatott kukorica keverékét. Azért szeretem, mert jó ropogós és édes. Ha van időm egy rendes ebédre lülni, akkor általában salátát eszem vagy avokádós pirítóst buggyantott tojással a tetején. Délután többnyire csak egy Shakeratot iszom. Ez egy hideg, olasz ital, egy shakerben összerázom a jégkockát és a kávét, nagyon erősen kell rázni, amíg hab képződik rajta, annak ellenére, hogy tej nincs is benne. Teszek hozzá egy kis agávét és olvasztott csokit is. Ez megadja a kellő energiát a nap hátralevő részére. A vacsora az, aminek rendesen megadom a módját. Nyáron a kedvencem az úgynevezett olasz checca szósz: friss felszeletelt paradicsom, fokhagyma, bazsalikom, olívaolaj egy kis sóval. Ezt csak ráöntöm a főtt tésztára, teszek hozzá sajtot, pédául friss mozzarellát vagy burratát – és már kész is. A másik kedvencem a citromos spagetti grillzett garnélarákkal.

Az „Otthoni főzőcske Giadával” műsorodban is jól láthattuk, hogy ragyogó vendéglátó vagy. Ha csak kevés időd van, milyen előételt vagy főfogást készítesz a vendégeknek?

Általában csak egy előételt készítek, például crostinit sokféle feltéttel. Azaz fogom a kis kenyérszeleteket, és ricottát teszek rá, amibe belekeverek egy kis citromlevet, reszelt citromhéjat és egy kevés sót. Utána valamelyik tetejére rózsaborsszemeket szórok vagy őszibarackot egy kis mézzel. A mártogatós is jó megoldás: pédául gyakran készítek fehérbabkrémet vagy Pomodoro szószt (paradicsom, hagyma, olívaolaj fűszerek), utóbbit jégkockatartóban lefagyasztom, és amikor szükség van rá, csak előkapom, kiolvasztom és megmelegítem. Teszek ki crostinit, megpirítok pár pita-szeletet, és már lehet is mártogatni. Szerintem a legjobb az egyszerűség, az emberek jobban is értékelik, mintha túl sok mindennel akarnám elhalmozni őket. Pláne, hogy ez még csak az előétel.

És mi a főfogás egy vacsorapartin?

Főfogásként jöhet valami proteinben és szénhidrátban gazdag étel, hozzá saláta. Az egyik kedvencem a hirtelensült lazac frissen őrölt mustármagból készült szósszal, ez gyors és egyszerű. Vagy fogok egy szép marhasteaket, és provance-i fűszerekkel meggrillezem. Hozzá jöhet grillezett paprika, amit felszeletelek, és rukkolával, paradicsommal és retekkel keverem össze. A “szénhidrátos fogásom” pedig vagy az említett citromos spagetti vagy egy finom tésztasaláta orzóból (rizs formájú tészta). Mindezekhez még esetleg készítek vajban főtt spárgát csilis-zöldcitromos vinaigrette mártásban. Ezek egyszerű, de gazdag ízvilágú és eltérő textúrájú fogások.

Van olyan konyha eszközöd, amit nem kapni minden boltban, és ritkán használják?

Hát mostanában talán már nem annyira ritka, de amikor fiatalabb voltam, a szüleim téglákat használtak a grillezésnél, én pedig sima festőecsetet használok a mázak felkenéséhez és fogkefét a gomba megtisztításához.

Giada receptjei:

CSOKIS FUDGE TORTA >>> 

RICOTTÁS CROSTATA >>> 

BURGONYASZIROM MASCARPONÉS MÁRTOGATÓSSAL >>> 

Az „Otthoni főzőcske Giadával” szeptemberben és októberben hétfőtől csütörtökig 11:00-tól dupla részekkel látható a Fine Living csatornán , a „Giada Olaszországban” pedig péntekenként 21:00-tól dupla részekkel, ismétlés vasárnaponkánt 19:00-tól.

Ezek is érdekelhetnek