A keményítő jobban hizlal, mint a cukor! Tények a GI-diétáról!

Tudtad, hogy a keményítő tartalmú élelmiszerek jobban hizlalnak, mint maga a cukor? Ha fogyózol, akkor fontos mindent tudnod a glikémiás indexről!

Fogyni szeretnél, vagy vércukorprobléma miatt az orvosok azt tanácsolják, hogy ne egyél cukrot, vagy cukrot tartalmazó ételt. Ma már azonban tudjuk, hogy a keményítőt tartalmazó élelmiszerek többsége jobban megemeli a vércukor szintjét, mint a cukor.

Segít a fogyásban, az egészség megőrzésében

Ahhoz, hogy tudd, milyen hatással van egy-egy élelmiszer a vércukorszintünkre, a glikémiás index nyújt segítséget: a glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az elfogyasztott élelmiszer milyen hatással van a vércukorszintünkre. GI-je kizárólag olyan élelmiszereknek van, melyek tartalmaznak szénhidrátot. A húsok, halak GI indexe 0. A glikémiás index 0 és 100 közötti szám lehet. A viszonyítást a glükóz (szőlőcukor) indexével végzik. A GI-t úgy állapítják meg, hogy összehasonlítják az adott élelmiszer és a glükóz vércukorszintre gyakorolt hatását.

Kérdések és válaszok a fogyókúráról, itt >>> 

Miért fontos ez?

Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása csökkenti a hízási hajlamot, segíti a fogyást, javítja a vércukorszintet. Ha alacsony GI-ű ételeket eszünk és több rostot viszünk be a szervezetünkbe, mint korábban, akkor a máj egészséges működését is segítjük.

Ellenben…

Ha rendszeresen magas glikémiás indexű ételeket eszel, akkor emelkedik a zsírraktárakban lerakodó zsír mennyisége, nő a káros vérzsírok szintje, és csökken a védő (HDL) koleszterinszint a szervezetben. Ezek miatt pedig fokozódik a hízási hajlam a testben gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki.

10 gyakori hiba a szénhidrágcsökkentő diétánál >>> 

Alacsony gi-jű ételeink

Búzakorpa, durumtészta, vadrizs, zabkorpa, diabetikus méz, brokkoli, cékla, cukkini, csírák, tök, gomba, karfiol, lencse, padlizsán, paradicsom, retek, saláták, sárgaborsó, spárga, spenót, baba, uborka, zeller, zöldbab, paprika. Gyümölcsök közül az alma, áfonya, cseresznye, eper, grapefruit, málna, ribizli, szeder, szilva. Magok közül a mandula, mogyoró, szezámmag, tökmag. Emellett a sajtok, a tejszín, túró.

Ami felejtő: magas gi-jű élelmiszereknek

Búzaliszt, fehér kenyér, -pékáruk, kukorica (pattogatott is), kukoricapehely, puffasztott rizs, fehér rizs, rizspehely, tojással készült tészta, burgonya, cszipsz, corn flakes, cukor, csoki, kekszek, puding, gyümölcsök közül a banán, a befőttek, datolya, dinnye, füge, mazsola és szőlő. Magok közül a diói, mogyoró. A joghurt, sűrített tej, cukrozott üdítők.

Melyik diéta egészséges, melyik káros? Utánajártunk! >>> 

Ez is befolyásolja a glikémiás indexet:

az étkezések gyakorisága: egyél többször keveset!
- a fehérje- és zsírtartalom fogyasztás csökkenti a vércukorszint emelkedését.
- az agyonfőzött, párolt és pépesített és fehér liszt felhasználásával készült ételek megemelik a vércukorszintet.
- zöldségeknél, rizsnél és tésztánál egyaránt érdemes alkalmazni az aldente technikát.

Mennyi kalóriára van szükséged? Számolj velünk! >>> 

3 Mintamenü!

Reggeli: energiamentes édesítőszerrel készült tea + kefíres müzli
Tízórai: 15 dkg körte
Ebéd: húsleves tésztával, csirkeragu barna rizzsel
Uzsonna: 20 dkg alma
Vacsora: grillezett pulykamell, kefirrel készült saláta.

Reggeli: energiamentes édesítőszerrel készült tea + 15 dkg kaukázusi kefir.
Tízórai: 15 dkg nagyarncs + 2 db korpás keksz
Ebéd: Durumtésztás spagetti sonkával, tejszínnel
Uzsonna: gyümölcs mandulával
Vacsora: tepsis sült zöldségek vagdalthússal

Reggeli: energiamentes édesítőszerrel készült tea + almás müzli
Tízórai: 3 dkg gépsonka tönkölybúza kenyérrel, zöldpaprikával
Ebéd: Tárkonyos zöldségleves, csirkemell barackos mártással + 5 dkg barna rizs
Uzsonna: 1 szelet félzsíros szeletelt sajt, 4 dkg Graham-kenyér, 10 dkg paradicsom
Vacsora: Brokkolis lencsesaláta + 1 szelet Graham-kenyér

Olvass további diétás cikkeket >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin