Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Biztos fogyás, egészségesen: így működik a GI-diéta

Egy módszer, mellyel biztosan, és az egészségedet megőrizve csökkentheted a testsúlyodat: íme a GI-diéta!
  1. glikémiás indexen (GI) alapuló étrend lényege a következő biokémiai folyamatból ered: a glikémiás index az a szám, amely megmutatja az egyes élelmiszerek, ételek, és a szénhidráttartalmukkal megegyező mennyiségű glukóz által okozott vércukor-emelkedés arányát.
MInden diéta egy helyen >>>


A lényeg a felszívódás sebességében van: minél lassabban szívódik fel az étel, annál lassabban emeli meg a vércukorszintet is. Tulajdonképpen minél alacsonyabb az adott élelmiszer vagy étel glikémiás indexe, annál tovább tart a szervezet számára a megemésztése, és így a teltségérzet is annál hosszabb ideig áll fenn. Minél rostosabb és minél zsírosabb az élelmi alapanyag, annál alacsonyabb a glikémiás index.

Vigyázat! Ha egy-egy rendszeresen fogyasztott alacsony glikémiás indexű étel zsírtartalma magas, akkor előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére nem, hogy csökkenne, de emelkedik a fogyni vágyó súlya - így a hatékony diétához, de főleg a szív- és érrendszeri betegségeket gyógyító étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni, aki összeállítja az egyénre szabott étrendet.

Házigazdánk összes cikkét itt olvashatod >>>
Az értékek

90–100%-os GI: malátacukor, burgonyapüré por, főtt krumpli, méz, gabonapelyhek (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt falú, magas szénhidráttartalmú növényi termék), puffasztott búza és rizs, cukor hozzáadásával készült üdítőitalok.

70–90%-os GI: fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, extrudált kenyerek, sós sütemények, kekszek, édes müzlik, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tészták (kivéve a durumtermékeket!), kalács, szőlő és répacukor.

50–70%-os GI: zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, 100%-os gyümölcslé.

30–50%-os GI: tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumtészták, tejszínes fagylaltok (ezeknél a magas zsírtartalom miatt szívódik fel lassan a cukor).

30% alatti GI: fruktóz, cukoralkoholok (pl. a xilit vagy a maltit), száraz hüvelyesek, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom.

3 tipp

- Ha nem szereted a korpás kenyérféléket, válaszd a félbarnát, és fogyassz mellé zöldséget is!

- A cukrozott cornflakes helyett válassz zab-, rozs-, árpapelyheket, kissé főzd meg zsírszegény tejben, és inkább friss gyümölccsel tedd édesebbé őket!

- Figyelem: a cukoralkoholok alacsony GI-értékűek ugyan, nagy mennyiségben fogyasztva azonban hasmenést okozhatnak!

ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE - A DIETETIKUS SEGÍT, HOGY CSINÁLD! >>> 

3 KILÓ MÍNUSZ EGY HÉT ALATT, EGÉSZSÉGESEN: ITT A GI-DIÉTA! >>> 

4 MÍTOSZ A FOGYÓKÚRÁRÓL, AMI VALÓJÁBAN NEM IGAZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek