Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés-vaníliás torta

75 perc
mester
költséges
10 adag
Hozzávalók
  • (24 cm-es tortaformához):
  • A vaníliakrémhez:
  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 db vaníliarúd
  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg áttört gesztenye
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • A csokoládéöntethez:
  • 10 dkg jó minőségű csokoládé
  • 1 dl rum
  • A díszítéshez:
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek trió csokoládé forgács
  • csokoládés áfonya szemek
  • karácsonyi apró csillag,fenyő csokoládé díszek

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A vaníliakrémhez a hat tojássárgáját, 15 dkg cukorral robotgéppel fehéredésig keverünk, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. (Bele lehet dobni a tejbe a félbe vágott vanília rudat is.) Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.
  2. Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe öntjük, és a habüstöt egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.) Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük
  3. A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojás sárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
  4. A megfőtt, krumplinyomón áttört gesztenyét sima krémmé keverjük a cukorral és a tejszínnel. A csokoládét megolvasztjuk, és belekeverjük a rumot.
  5. A torta összeállításához a piskótalapot két rétegre vágjuk. Az alsót a tortaforma aljába tesszük. Megkenjük a gesztenyekrém felével, majd rákenjük a vaníliakrém felét. A másik piskótakorongot falatnyi darabokra tépkedjük, és a vaníliakrém tetejére szórjuk, majd kicsit lenyomkodjuk. A piskótadarabkákat meglocsoljuk a rumos csokoládéval. Ezután megint egy réteg gesztenyekrém következik. Végül a tortát bevonjuk a maradék vaníliakrémmel. Oldalát tetejét felvert tejszínnel bevonjuk és díszítjük.

11 EGYSZERŰ ÉS ELRONTHATATLAN TORTA >>>

10 BÉKEBELI CUKRÁSZSÜTEMÉNY, AMIT A MAI NAPIG IMÁDUNK! >>> 

Megjegyzés

Leteszteltük,nagyon finom gesztenyés,vaníliás torta. Ajánlom bármely alkalomra az elkészítését. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss