Elkészítés: 1. A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.
2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.
3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.
4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.
5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.
6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.