Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyés pulykatekercs áfonyamártással

MME MME
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 alma
  • 1 pohár erőleves
  • 1 pohár vörösbor
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg előfőzött gesztenye (nem cukrozott!)
  • 10-15 dkg bacon
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1-2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 15 dkg szeletelt bacon
  • A körethez:
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kisebb brokkoli
  • 4 szem burgonya
  • 6 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A mártáshoz:
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg barnacukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 citrom + 1 narancs

Elkészítés

Elkészítés: 1. A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, megtűzdeljük füstölt szalonnával, kicsit sózzuk, borsozzuk.

2. A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott, kifacsart zsemlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk. Ezt a tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, baconszeletekbe tekerjük, és spárgával megkötözzük. Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük.

3. A hústekercseket tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük, és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.

4. A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.

5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadunk 10 deka barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, mokkáskanálnyi gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.

6. Tálaláskor a hústekercseket ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből, és melléöntjük az áfonyamártást.

Megjegyzés

A ChefParade Főzőiskola receptje, fotó: Drobilich Tímea - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss