Keress receptre vagy hozzávalóra

Gesztenyés pulykamell

default user icon
4 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 40 dkg gesztenye
  • 1 szikkadt zsemle,
  • 5 dkg gépsonka
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 80 dkg pulykamell
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet fahéj
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • A mártáshoz:
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál fehér borecet
  • 2 dl húsleves (kockából)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés

    Előkészítés: A gesztenye héját a domború felén bevagdossuk, kuktában, a sípolástól számítva 25 percig főzzük. Közben a zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A sonkát apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprózzuk. A húst megmossuk, megtörölgetjük, leválasztjuk róla a kisebb, gömbölyded részét, a “filét”, és vigyázva, hogy ketté ne vágjuk, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kiterítjük, kissé kiverjük. A másik, nagyobb lapot, hosszanti irányban, 2 cm-ként, mélyen bevagdossuk, mindkettőt meghintjük sóval és borssal. Elkészítés: A gesztenyét leszűrjük, még melegen meghámozzuk, a felét (a szebb, egész szemeket) félretesszük a körítéshez, a többit elmorzsoljuk a tejszínnel, és krumplinyomón áttörjük. Kinyomkodjuk és hozzáadjuk a zsemlét, majd a sonkát, a reszelt sajtot, a tojássárgájákat, a petrezselymet és a fahéjat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (gázsütő 4. fokozat). A masszát a nagyobbik húslapra púpozzuk, kissé bele is nyomkodjuk a “redőkbe”. Ráterítjük a kisebbik húslapot, a széleket lenyomkodjuk, és erős, fehér cérnával összevarrjuk. Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, mély sütőedénybe tesszük, és megkenjük a vajjal vagy margarinnal. A forró sütőben 15 percig sütjük-megkapatjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vékony gerezdekre vágjuk. Mérsékeljük a tüzet 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a hús alá öntjük a bort, mellédobjuk a hagymát és a fokhagymát, lefedjük, és 1 órán át pároljuk, majd takaró nélkül, saját levével gyakran meglocsolva pirosra sütjük (további 1/2 óra). A mártáshoz sötétbarnára pirítjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a borecetet és a húslevest, egy kevés borsot, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem olvad. A húst vágódeszkára tesszük, alufóliával betakarjuk, 10-15 percig pihentetjük. A pecsenyelét zsírtalanítjuk, a mártásalaphoz szűrjük. 2 evőkanál hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a mártáshoz adjuk, mérsékelt tűzön 1 percig forraljuk-sűrítjük, végül beledobjuk a félretett gesztenyeszemeket, és összeforrósítjuk, mély tálkába szedjük. Eltávolítjuk a húsról a zsineget és a cérnát, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Munka: kb. 1 óra 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 3080 kJ/737 kcal

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

kviragh 6 évvel ezelőtt
Auchan-ban, Interspar-ban tudom, hogy lehet kapni.
veronikaknez 7 évvel ezelőtt
A gesztenyetisztítási első kétségbeesésem után, egy csodálatos ízharmóniájú ,finom Karácsonyi vacsora kerekedett ebből a receptből.Most már sokkal tapasztaltabban fogok neki a következő alkalommal.Azonban a gesztenyetisztítás emléke továbbra is nyomaszt,s ezért kérem a segítséget : fagyasztott NATÚR gesztenyepüre vásárolható-e valahol ?
wetzlmoni 11 évvel ezelőtt
én is igy készitem már évek óta és mindenki nagyon szereti, de én narancskarikákkal tálalom,azt esszük hozzá igy még pikánsabb az ize
T.andrea 11 évvel ezelőtt
Évek óta minden Karácsonykor így készül nálunk a pulykamell, mi nagyon szeretjük.

Hasonló Receptek

Magazin