Elkészítés: A 4 tojásból piskótát sütünk egy 23x30-as tepsibe elkenve.
Az őzgerincformát fóliával kibéleljük. Beleszabjuk a piskótatésztát úgy, hogy a tetejére is jusson.
A birsalmákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és 4 dl vízzel, a fél citrom levével, a borral és a fűszerekkel, a barna cukorral felforraljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük, kihűtjük.
A vajat a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt piskótalapokat vékonyan megkenjük. A nagyobbik részét az őzgerincformába simítjuk, kisebbik részével a borítólapot kenjük meg. Az őzgerincformát megtöltjük az apró kockára vágott párolt birsalmával.
Az alapanyagból megfőzzük a zselatint, hagyjuk félig megdermedni. Ekkor rászedjük a birsalmára, és beborítjuk a krémes piskótával. Hűtőbe tesszük fél napra dermedni.
Utána tálra borítjuk, és csokimázzal bevonjuk, durvára vágott pörkölt mogyoróval megszórjuk. Kifagyasztjuk, majd szeletekre vágva kínáljuk.