Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenye: téli hónapok eledele

Ezt a téli gyümölcsöt többnyire csak gesztenyepüreként ismerjük, pedig a világ számos táján sokféle fogást készítenek belőle: leveseket, szószokat főznek, omlettet sütnek, vadhúsokat töltenek meg vele és kompótként kínálják.

A legtöbb embernek a gesztenyéről a gesztenyepüré jut elsőként az eszébe vagy különféle gesztenyés édességek. Az ok prózai: a legtöbben egyszerűen nem tudjuk, hogyan ízesítsük a gesztenyemasszát vagy a sütőben megsütött gesztenyeszemeket, ha éppen húsételekhez, köretekhez, levesekhez vagy netán salátához szeretnénk felhasználni. Az alábbiakban olyan különleges gesztenyés recepteket szeretnénk bemutatni, amelyek nemcsak a hétköznapokon, de a közelgő ünnepek alkalmával megállják a helyüket.

Gesztenye és gabona

Dél és Közép-Európa hegyvidékein ősidők óta él a gesztenye, és termése az itt élő emberek számára hosszú időn keresztül fontos táplálékforrást jelentett. Ahol nem voltak szántóföldek, csak erdők, sok helyen a gabonát helyettesítette. Megszárított termését megőrölték, és a lisztből kenyeret sütöttek. A meghámozott termést pirítva is szívesen fogyasztották. Olaszország északi részén ma is nagyon népszerű. Ha itteni vendéglátónk "marónival" kínál bennünket, az nem más, mint gesztenye.

Téli vitaminbomba

A gesztenye nemcsak finom és tápláló gyümölcs, de alacsony, alig 1 százalékos zsírtartalma miatt nagyon egészséges is. Magas kálium, foszfor, kén és magnéziumtartalma miatt erősíti az immunrendszert a hidegebb hónapok és az influenzaszezon beköszöntével. Magas (45 %-os )szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona és a burgonyaféléket, hiszen sós és édes változatban is rendkívül ízletesen elkészíthető.

Gesztenyés finomságok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss