Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gasztroszenzáció: júniusban a Mannában főz Manchester legjobb séfje

default user icon
MME
A Globalista Konyha meghívására Budapestre érkezik Heston Blumenthal tanítványa, Manchester egyik legjobb séfje, Mary-Ellen McTague.

Mary Ellen McTague nyelvésznek tanult az egyetemen, és közben turnézó zenészeknek főzött Manchester legendás Roadhouse szórakozóhelyén. Utóbbit sokkal jobban élvezte, ezért szülei legnagyobb megelégedésére eldöntötte, ezt a pályát választja.  

1999-ben kézbe vette a The Good Food Guide kiadványt (melynek 2011-es kiadása az év séf reménységének kiáltotta ki) és több kimagasló éttermet megkeresett, hogy ott szeretne dolgozni. A The Fat Duck-ban Heston Blumenthal azt javasolta neki, először szerezzen tapasztalatot.

A Michelin-csillagos Sharrow Bay Hotel-ben kezdte a létra legalján, majd három év alatt alapos tudást szerzett a klasszikus francia és brit gasztronómiából.

Ezzel a megszerzett tapasztalattal visszament Heston Blumenthal-hoz, aki rögtön felvette cukrásznak és azzal a csapattal dolgozhatott, mely hozzásegítette az éttermet a harmadik csillag megszerzéséhez. Míg Heston egy marrakeshi étterem megnyitásán dolgozott, Mary-Ellen lett a főnök. Sous chefként Mary–Ellen megtanulta az alapokat, az önfegyelmet, az őszinteséget, "mindent, ami nem számít káros szokásnak”.

2006-ban Heston Blumenthal legendás The Hind’s Head éttermében történelmi kutatást és fejlesztést folytatott, ételtörténészekkel dolgozott együtt, rengeteget olvasott és olyan fogásokat hozott létre, mint például a csokoládé bor, mely felkerült a Fat Duck étlapjára is. Ezt a munkamódszert azóta is használja saját éttrmében, az Aumbry-ban, melyet 2009-ben nyitott és ahol komplex brit történelmi ételeket szolgálnak fel helyi alapanyagokból elkészítve.

Mary-Ellen legújabb éttermét az egykori Roadhouse helyén nyitja meg hamarosan.

A budapesti Manna étteremben június 3-én és 4-én felszolgált menü:

  • Házilag érlelt kecskesonka, friss kecskesajt, savanyított cékla, dió vinaigrette
  • Paradicsom consommé, uborka, borágó
  • Lassan sült báránylapocka, disznóbab, zsenge borsó hajtás, szívkagyló
  • Meggy granita
  • Citromverbéna krém és sörbet
  • Peach Melba

 

További információ: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista

Ezek is érdekelhetnek

Friss