Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kóstold meg az ország tortáját! 5 szuper gasztroprogram az ünnepi hétvégére

Kihagyhatatlan gasztroprogramok az augusztus 20-i hétvégére: torták, kenyerek, fröccs, gyógynövények és szilvalekvár - garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót. Íme 5 szuper program az ünnepi hétvégére a kulináris élvezetek rajongóinak.

Magyar Ízek Utcája

2016-ban hetedik alkalommal korzózhatsz a Magyar Ízek Utcáján a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között. Nemzeti ünnepünk kétnapos gasztrokulturális kísérőrendezvényén idén is számos őstermelő lesz jelen lekvárokkal, gyümölcslevekkel, gyógynövény- és húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, pálinkákkal, továbbá augusztus 20-án mutatják be a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyerteseit.

A győztes tortákról itt olvashatsz >>> 

A Szent István-napi kenyeret idén a versengés helyett az összefogás jegyében sütötték a pékek új búzából, hagyományos alapanyagokból, kovászos technológiával. Az Ízek Utcáján láthatod a kovász készítését és a Magyar Pékválogatottat munka közben, továbbá a Magyar Pékség Védjegyet viselő, biztonságos és egészséges körülmények között készült pékárukat vásárolhatsz.

 

Kenyér Lelke Fesztivál

Lelkes amatőr kenyérsütőként szívesen kicserélnéd a tapasztalataidat másokkal? Vagy csak imádod a kizárólag természetes alapanyagokból készített finomságokat? Augusztus 20-án ott a helyed a budai Margit utcában, ahol másodszor mérik össze tudásukat kategóriájukban a profik és az otthon sütők. A versenyzők készen hozzák a frissen sütött fehér, félbarna és teljes kiőrlésű kenyereket, bagetteket és croissant-okat, amelyeket kinézet, illat, tapintás, állag, héj és íz alapján pontoz a neves szakértőkből álló zsűri a Budapest Főváros Önkormányzata által támogatott rendezvényen.

A fesztiválról bővebben >>>  

Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál

Az augusztus 18–20. között hetedik alkalommal megrendezésre kerülő móri fesztivál keretében a helyi unikumokat ismerheted meg a város legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban. A csodálatos akusztikájú udvaron zajló rendezvényt néptáncfesztivál, gyerekprogramok, koncertek színesítik, de a gasztronómiai különlegességek teszik igazán egyedivé és izgalmassá. Nemcsak móri fröccsöt, bort és borlevest kóstolhatsz, hanem olyan helyi süteményeket is, mint a macskapracni. Szombaton 18.30-kor pedig megtekintheted a kvircedlisütés-bemutatót.

Gyógynövényhét Pannonhalmán

A magyar néphagyományban is kiemelt Nagyboldogasszony napja köré szerveztek ismeretterjesztő előadásokat és kézműves foglalkozásokat a Főapátságban. A gyógynövénykerti vezetésen megismerheted a több száz éves ültetvényeken termesztett legfontosabb gyógynövényeket és a bencés gyógyászati hagyományokat. A teaházban szörpök, teák és gyógynövényes pogácsa, az apátsági étteremben, valamint a kávéházban gyógynövényes fagylaltok, sütemények és frissítők, a pincészet kóstolóteraszán apátsági borok várnak. A szombaton és vasárnap tartott kolostori vásárban bemutatkoznak a magyar világörökségi helyszínek is, az ünnep napján pedig koncertek lesznek a bazilikában és ingyenesen tekintheted meg a múzeumi gyűjteményeket, köztük a Szent Márton szülőföldjének kincseit bemutató páratlan kiállítást.

Több infó a gyógynövényhétről >>>

Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny Szatmárcsekén

Pénteken és szombaton környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a népi hagyományok felelevenítéséről a Kölcsey Ferenc Kulturális és Turisztikai Központ területén. A vályogból rakott katlanokban 20-25 helyen rézüstben, cukor és adalékok nélkül két napig rotyog a cibere, majd az egyre sűrűbb lekvár, amely a helyiek szerint az apró szemű, ősi nemtudom szilvából a legfinomabb. A 18. alkalommal sorra kerülő lekvárfőző versenyen bármelyik csapat sátránál bekapcsolódhatsz a kavarásba, később pedig megkóstolhatod a végeredményt és a tradicionális szilvalekváros ételeket, mint a derelye, a porlós (omlós pite) vagy a pezsgős pogácsa szilvalekvárral és tejföllel. A hangulatot a szabadtéri színpadon fellépő amatőr hagyományőrző csoportok fokozzák.

Ezek is érdekelhetnek

Friss