Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Halászlé, medvehagyma és gesztenyés palacsinta: együk meg a Dél-Dunántúlt!

A Dél-Dunántúl régióhoz tartozó soknemzetiségű megyében a konyha éppolyan változatos, mint a mediterrán klímájú bortermő táj: csodálatos édességek, babos-húsos egytálak és persze a dunai halászlé egyaránt kihagyhatatlan gasztronómiai élményt nyújtanak - ne hagyd ki egyiket sem, ha erre jársz!

A régióban régóta élnek a magyarok mellett svábok, sokacok, bunyevácok, romák, csángók és székelyek, így a helyi konyha is sokféle tradíciót őriz. Az étkezési szokásokban, a nemzetiségi hovatartozáson kívül az is szerepet játszik, hogy a hagyományok kialakulása idején, mit kínált az ősöknek a természet.

Tájegységek és jellemző ételeik

Baranyában tíz tájegységet különböztethetünk meg, amelyek egy-egy étellel jellemezhetők.

1. Ormánság: kaszás káposzta. A főtt perec ünnepi sütemény volt. A kukoricakásával töltött fehér hurkát csurkának, a töltött káposztát szármánynak nevezik.

2. Drávaszög: kopácsi csíptetős ponty. A határon túlnyúló Baranya Zöldút túraútvonalon eljuthatsz  Kopácsra (Kopačevo), ahol éttermekben is készítik az ételt. Ehhez tükörpontyot két fűzfavesszővel nyársra csíptetnek, majd nyíl tűzön megsütik. A hársfától kellemes füstös ízt kapó halat pirospaprikával megszórják, és krumplisalátával, fehér borral kínálják.

3. Geresdhát: jérce savanyú mártásban

4. Sárköz: zengővárkonyi sertéstekercs (és palacsinta ).

5. Kelet-Mecsekalja: óbányai töltött paprika

6. Völgység: egregyi túrós lepény 

7. Baranyazug: bikali csülkös bableves 

8. Hegyhát: gombás burgonyaleves

9. Szigetvidék: turbéki pandúrleves 

10. Közép-Baranya: pécsi huszár rostélyos

Kolbászkülönlegességek: stifolder és kulen

A fuldai apátság környékéről érkező sváb telepesek (Stiftsfuldaer/Stiffoller) honosították meg Villány környékén a stifolder néven ismertté vált, 45-55 mm vastag kolbászt. Magyar, szlovák és délszláv hatásra kezdték el paprikával készíteni.

Villány ízeiről itt olvashatsz >>> 

A Szlavóniából származó kulenhez a jó minőségű sertéshúst megdarálják, majd sót és fűszereket (pirospaprikát, fokhagymát) adnak hozzá, borsot nem. Addig gyúrják, amíg már nem ragad a kézhez, és ekkor a sertés vakbélbe, az ún. katakönyökbe töltik. Ezt követően egy hónapig füstölik, majd fél évig érlelik. A Baranya Zöldút horvátországi településein megkóstolhatod a legjobb készítők portékáit!

Mohácsi specialitások

A Duna-menti város jellegzetes étele a halászlé. A helyiek általában főtt metélt tésztával, külön fogyasztják a levet, és külön a lé nélküli halhúst.  

A fergeteges télbúcsúztató fesztiváljukról ismert mohácsi sokacok népi ételének különlegessége az elkészítés módjában rejlik.

Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor bekészítették a babot egy agyagedénybe, amelyet szabad tűz mellé állítottak, majd időről időre hozzáadtak valamit az ételhez. Nem kellett odafigyelni rá, és délre magától elkészült az ízletes ebéd. Ezt a hagyományt keltik életre minden augusztusban a sokacbab-főző fesztiválon.

MEdvehagyma, rétes és bor

Tavaszonként sok ezer látogatót vonzanak a festői Orfűre a Medvehagyma Fesztivál idején kóstolható finom ételek. A helyiek egész évben foglalkoznak kenyérsütéssel, lekvárfőzéssel, savanyúság- és szörpkészítéssel.

Medvehagymás receptek >>>  

Harkánytól alig két kilométerre, Siklós-Máriagyűdön hagyományos húzott réteseket készítenek, amelyeket Harkányban és Villányban is megkóstolhatsz a Mennyei Rétesek boltjában. Biokecskesajtokért érdemes kitérőt tenni Gyűrűfűre és Almáskeresztúrra.

A Tenkes-hegy déli lejtőjén különösen jól érzik magukat a mediterrán fűszernövények, és a környéken az évi több mint 2000 napsütéses órának köszönhetően megterem a füge és a gránátalma, a talaj adottságai mellett a környékre jellemző borok, a villányi kékoportó, a pécsi cirfandli, valamint a szekszárdi kadarka és bikavér is a napfénynek köszönhetik zamatukat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss