Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Gasztrokirándulás Erdélyben

A világon sehol sincs olyan tárkonyos pityókaleves, fokhagymás padlizsánkrém és kürtöskalács, mint a vadregényes Erdélyben. Fűszeres tokányok és különleges pogácsák, puliszkák enyhítik az arra kalandozók éhségét. Összeállításunkból megismerheted Erdély jellegzetes étkeit, s ha arrafelé jársz, már tudni fogod, mit érdemes megkóstolnod.

Erdély földrajzi fekvése folytán mindig is többféle nép hazája volt. Bevándoroltak tótok, többféle kultúrát magukkal hozó zsidók, keleti irányból örmények, és betelepültek szászok is. A népek ilyen keveredésének következtében a kulturális vérkeringés folyamatosan felfrissült, és a térség fejlődését soha nem látott lendület jellemezte. Ez a keveredés gasztronómiai szempontból is gazdagodást jelentett, minden nép beleolvasztotta kedvenc fűszereit, ételeit. A magyarok, mint az évszázadokon át többségi nemzet, bravúrosan ötvözte az újat a régivel, ugyanakkor sohasem adták fel a saját ízvilágukat.

Az erdélyi konyha jellegzetességét a helyi friss fűszerek hagyományhű, nagyobb mértékű használata adja. A lisztből készült ételeknek, a pogácsaféléknek és más sült tésztáknak különleges kultusza van a főtt tésztákkal szemben. A gyümölcslevesek és mártások is gyakoribban kerülnek az erdélyi családok asztalaira. Ezeket a gyümölcsleveseket nem csak édesen, de füstölt hússal is fogyasztják, viszont aki nem erdélyi, az csak addig csodálkozik ezen a párosításon, amíg meg nem kóstolja.  Jelen van a román és a balkáni gasztronómiából átvett szokás is mely során merészebben, használják az ételeikhez a különböző zöldségeket.

A tavaszi paszulylevesbe aprítanak például zöldsalátát vagy zöld komlót. Alig van olyan növény, fű, fa, virág, aminek ne lenne meg a maga különleges szerepe az erdélyi konyhában.

 

Fűszerarzenál

Erdélyben hihetetlen választékos a zöldfűszerek használata, leggyakrabban kaporral, tárkonnyal, kakukkfűvel, petrezselyemmel, lestyánnal, rozmaringgal, majoránnával, bazsalikommal, köménymaggal, borókabogyóval és korianderrel ízesítenek. Ritkábban, de szívesen használják még a zsályát, a sáfrányt, a szurokfüvet, más néven oregánót. 

Az ízesítés mellett külön is fogyasztják a tormát és a mustárt. A torma a szász konyhának volt különösen népszerű kelléke, a tejfeles torma télidőben mindennapos eledelnek számított. Használja az erdélyi konyha a borsot, az édes és csípős paprikát, de csak ott, ahol annak helye van, és csak módjával.

Aki igazán fűszeres erdélyi ételt akar enni, annak ajánlható a tárkonyos bárányleves, vagy a kaporral és csomborral készült lucskos káposzta.

A köretek általában rizs, valamilyen párolt zöldség vagy hasábburgonya, amit Erdélyben szalmakrumplinak neveznek utalva a szalmaszár és a burgonyahasáb hasonló méreteire.


 

Töltike, halak és tokányok puliszkával

A fő fogások között különlegességnek számít a kukoricadarából készült puliszka, aminek főzési, sütési mesterei igazából a román pásztorok és a gyimesi csángók, akik teljesen hétköznapi és ünnepi étrendet is össze tudnak állítani belőle tejjel és különféle tejtermékkel. Az éttermi étlapokon leginkább a tejfölös, tehéntúrós vagy juhtúrós puliszka található, ami magában vagy akár köretként is ehető pörköltek, paprikások mellé.

Érdekes ízkeverék a puliszka körítéssel felszolgált töltike, ami nem egyéb, mint a török konyhától kölcsönzött bármilyen ehető zöld levélbe göngyölt, rendszerint darált, erősen fűszerezett, birkahús.

Halas vidéken a puliszkát a Duna-deltából kölcsönzött recept szerint roston sült, fokhagymalével locsolt csuka mellé szolgálják fel.

Jellegzetes erdélyi húsételek a tokányok és vetrecék. Rokonságban állnak a pörköltekkel, azzal a különbséggel, hogy sokkal több fűszert használnak hozzájuk, és csíkokra vágják hozzá a húsokat.

Kürtöskalács

Az erdélyi konyha különleges édessége a kürtöskalács, ami fahengerre tekert ujjnyi vastagságú, de leheletkönnyű tészta, amelyre mézes-tojássárgás mázt kennek, tört diót szórnak rá, és csak faszénparázson sül meg igazán.

  

Gasztroszótár

A különleges ételnevek mögött sokszor egyszerű alapanyagok vannak. Hogy ne vessz el a népi megnevezések között érdemes megismerned ezeket a szinonimákat is.

Pityóka – krumpli
Murok – répa
Paszuly – bab
Árdé – paprika
Vinette – padlizsán
Tészta – sült tészta, sütemény
Laska – főtt tészta

 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

mjjbaba 7 évvel ezelőtt
Nagyon tévedsz Ellike09 ! Itt nálunk Erdélyben igenis sok gyümölcsleveseket főzünk:alma leves ,egres leves,megy leves,birsalmaleves,körte leves stb....
bosbubalus 7 évvel ezelőtt
es hol vannak a fustolt csodas falatok?
EIlike09 7 évvel ezelőtt
1. Tapasztalatom alapján a gyümölcslevesek nem igazán mennek az erdélyi konyhában. Annál inkább elterjedt a csorba (ciorba) levesek tömkelege. Bármilyen hús és zöldség felhasználásával lehet késziteni. Ami nélkül viszont a ciorba nem ciorba, az az erjesztett korpacibere, vagyis a borş . Sajnos, Magyarországon nem lehet kapni, de Romániában bármelyik élelmiszerüzletben kapható üveges (vagyis folyadék) illetve ételizesitő (vagyis Knorr v. Maggi kocka, esetleg zacskós fűszerkeverék) formájában. Sajnos, manapság már elég kevés háznál készitik el, inkább a boltit veszik meg : egyszerű, olcsó, nem jár annyi rengeteg munkával, mint az otthoni elkészítése. 2. A vetrece hasonló, mint nálunk a savanyútüdő. És mint ennek is, benne van a nevében a \"savanyú\". Tehát a vetrecét is savanyitják, de nem annyira mint a ciorbát. Friss, házi tejföllel enyhén savanykás hatást érnek el.
piggyfam 8 évvel ezelőtt
Helyesen: kürtőskalács. Wikipedia: \"A kürtőskalács jellegzetes székelyföldi sütemény, mely úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek, ezt cukorba mártják, majd sütés közben a cukor rákaramellizálódik, így jellegzetes mázas fénye lesz. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, ezért nem helyes a kürtöskalács elnevezés (rövid ö-vel).\"

Magazin