Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt kell enned a horoszkópod szerint!

default user icon
MME
Mit szeret a Kos, mit ehet és ihat a Nyilas, hogyan főz a Rák? A csillagjegyek a konyhában is meghatározzák, milyenek vagyunk...
Kos (március 21 - április 20.)

Tűz jegyű, a személyiségét a Mars uralja. Tele van tettvággyal, energiával. Lelkesedése kifogyhatatlan. Igazi úttörő alkat, boldogan veti magát minden izgalmas kalandba. Felpörgetett életet él, amiben az evés nem igazán kap fontos szerepet. A gyorséttermekben éppúgy jól érzi magát, mint az előkelő belvárosi éttermekben. Bár a hagyományos ételeket rendeli, azért szívesen megkóstol ismeretlen ízeket is. Ha éhes, nem válogat. Farkasétvággyal veti magát arra, amit elé tesznek. Ha nagy ritkán kipróbálja főzőtudományát, sosem kedvtelésből teszi, inkább a partnerét vagy a vendégeit akarja elkápráztatni.

Mivel a Kos tűzjegyű, érthető, hogy sokkal bátrabban fűszerez, mint a többi csillagjegy szülöttei. Szereti az erős, karakteres ízeket, a jól átsült húsokat, ropogósra süti a kacsát, de még a burgonyát is. Mivel szeret mozogni, sőt, szinte biztos, hogy sportol valamit, az alakját a nagy lakomák ellenére is sokáig meg tudja őrizni. A hagyma és a kapor is jót tesz az emésztésének. Az italok közül a testesebb borok a kedvencei.

Ajánlott ételek:
Hús: pulyka, hal, bárány
Zöldség: sárgarépa, retek, paprika, paradicsom, burgonya, hagyma
Fűszer: bors, pirospaprika, fokhagyma, mustár, curry, gyömbér, kapor
Gyümölcs: eper, cseresznye, meggy, görögdinnye, grépfrút, málna

Bika  (április 21 - május 20)

Személyiségét a Vénusz uralja. Ebből adódik, hogy szereti a szépet, a komfortot, a kényelmet. Két lábbal áll a földön, a nagy meglepetéseket, változásokat viszont nem kedveli. Ez az étkezési szokásaira, konyhaművészetére is jellemző. Nem szeret kísérletezni, a megszokott ízekhez ragaszkodik. Ha vendégeket fogad, nagyon kitesz magáért: tökéletesen összeállított menüvel és minőségi borral, ízlésesen megterített asztallal várja őket. Ő maga inkább az egyszerű egytálételeket, a fűszeres húsokat kedveli. De mindent szeret: a salátát, a tésztát, a gyümölcsöt, és persze az édességet.

Gyengéje a desszert, a csokoládé, a tejszínhabos torta. Minden egyes falatot lassan enged szétolvadni a szájában, hogy jobban érezze az ízeket. Számára az evés hozzátartozik az élvezetekhez. Ha öröm éri, evéssel ünnepel, ha szomorú, evéssel vigasztalja magát. Így már kora gyermekkorától súlyfelesleggel kell harcolnia. Minden fogyókúrát kipróbál, de nem sok sikerrel, mert csak ideig-óráig bírja megtartóztatni magát. A testes bor és a pezsgő illik az egyéniségéhez. A tömény alkoholt kerülje.

Ajánlott ételek:
Hús: sovány marha
Zöldség: borsó, paraj, paradicsom, káposzta, spárga
Gyümölcs: alma, banán, narancs, szilva, cseresznye
Fűszer: zsálya, fahéj, szegfűszeg, fodormenta, petrezselyem

Ikrek (május 21 - június 21.)

Személyiségét a Merkúr uralja. Gyors észjárású, sokoldalú és kíváncsi. Nyughatatlan természetű. Imádja a változatosságot, mindig siet, mert attól fél, hogy lemarad valamiről. Kíváncsisága olthatatlan. Imád kérdezni, és amint új információhoz jut, azonnal meg akarja osztani másokkal. Igazi társasági lény, aki mindenütt ott van, ahol történik valami. Mivel kettős jegy, gyakran esik egyik végletből a másikba. Ez az étkezésében is tetten érhető.

Gyűjti a recepteket, mindenütt elkéri annak az ételnek a receptjét, amit finomnak talált, megveszi a legmodernebb konyhai felszereléseket is, de a főzésre csak ritkán pazarolja az idejét. Inkább hideget eszik, vagy bekap valamit egy gyorsétteremben. De ha vendégeket hív, akkor valami különlegességgel próbálja meglepni őket. Kísérletező kedve nem ismer határokat. Kedvence a változatosan elkészített tészta és a wokban készült étel. Italok közül a száraz bor vagy a muskotály illik hozzá, és minden egzotikus koktél.

Ajánlott ételek:
Hús: baromfi
Zöldség: zöldbab, zöldborsó, karfiol, brokkoli
Gyümölcs: kivi, zöldalma, gránátalma, datolya, dió, karambola
Fűszerek: petrezselyem, kapor, köménymag, ánizs, bodza, körömvirág, szerecsendió, chili


Rák (június 22 - július 22.)

Személyiségét a Hold uralja, ezért rendkívül érzékeny, gyakran változik a hangulata. Mindig mindenben bizonytalan, ezért határozott egyéniségű társ mellett érzi jól magát. Örül, ha helyette döntenek, intézkednek. Talán a konyha az egyetlen terület, ahol nem enged beleszólni a dolgokba. Bár megkérdezi a családtól, hogy mit ennének szívesen, de aztán úgyis azt süt-főz, amit a pillanatnyi hangulata diktál. Nem szívesen mozdul ki otthonról, viszont örömmel fogad vendégeket. Ilyenkor boldogan szedi elő azokat az étkészleteket, amelyeket hétköznap a család nem használhat, és rengeteg fogást készít, előételtől a különféle süteményekig.

A Rák hízásra hajlamos, és bár azt mondja, hogy szinte semmit nem eszik, ő a víztől is hízik, igazából észre sem veszi, mennyit nassol naponta. Szereti a finom ételeket, összességében nem válogat. A zöldséget, a burgonyát éppúgy megeszi, mint a különleges csemegéket. Az édesség a gyengéje. A nagyon alacsony alkoholtartalmú italokat szabad csak fogyasztania, mert a tömény hamar a fejébe száll, és ami másnak talán nem is árt, az a Ráknak már tönkre teheti az érrendszerét, máját.

Ajánlott ételek:
Hús: hal és mindenféle tengeri herkentyű
Zöldség: kelkáposzta, kelbimbó, tök, karfiol, csicsóka, uborka, gomba
Fűszer: mustár, kakukkfű, vanília, fahéj, zsálya, menta
Gyümölcs: szőlő, sárgadinnye, kókuszdió, őszibarack

Oroszlán (július 23 - augusztus 23.)

Személyiségét a Nap uralja. Rendkívül nagyvonalú és kreatív. Élvezi a luxust, s ha nem igazán engedheti meg magának, hogy nagy lábon éljen, hát képes egész évben azért spórolni, hogy nyáron egy hónapig úgy élhessen, mint egy király. Szívesen eszik előkelő étteremben, de ha vendéget hív, akkor is nagyon kitesz magáért. Az Oroszlán nemcsak az evést élvezi, hanem a főzést, sőt az előkészítést, a vásárlást is. Vannak állandó standjai, ahol a legszebb húst, a legédesebb gyümölcsöt biztosan félreteszik számára. Gazdag választékkal, sokféle fogással igyekszik elkápráztatni a vendégeit, akik biztosak lehetnek benne, hogy valami különleges kerül az asztalra. Élvezettel süt-főz (mivel az Oroszlán tüzes jegy, a pirított, sült húsok, zöldségek biztosan nem hiányoznak a menüből), és a dekorációra, illetve a kiegészítőkre és az italra is különös gondot fordít.

Itala a könnyű bor, illetve a pezsgő, az erősebbekből az Unicum vagy a márkás konyak. A nem túl édes desszertet és a keserű csokoládét szereti, de szívesen fogyaszt friss gyümölcsöt és salátát is. Az ételeket gyorsan, magas hőmérsékleten sütve, pirítva, grillezve szereti. Sok gabonafélét (rizs, árpa, köles, zab, hajdina) kell ennie.

Ajánlott ételek:
Hús: vadhúsok, hal, pulyka, liba
Zöldség: tök, paprika, karalábé, zöldborsó, kukorica
Fűszer: szerecsendió, sáfrány, gyömbér, tárkony, bazsalikom
Gyümölcs: alma, citrom, ananász, szárított gyümölcsök

Szűz (augusztus 24 - szeptember 23.)

Személyiségét a Merkúr uralja. Nehéz élete van, ami elsősorban abból fakad, hogy rendkívül kritikus természetű, és nemcsak a világot, de önmagát is szigorú kritika alá veszi. Idegenkedik mindentől, ami „csak” szórakozás, kikapcsolódás. A Szűz jegyű ember mániákusan ragaszkodik a rendhez, a tisztasághoz. Otthonában mindennek megvan az előre kijelölt helye. Ugyanez az aprólékos pedantéria jellemző az étkezésére is. Általában a hagyományos ízeket, gyerekkorában megszokott ételeket kedveli. A reformkonyha híve, mindent elolvas, ami az egészséges táplálkozásról szól, és örömmel ki is próbálja (nemcsak önmagán, a családján is) az olvasottakat. Így megtörténhet, hogy hol elválasztó diétát tart, hol csak nyerskoszton él, biztos, hogy évente legalább kétszer léböjtöt vagy teljes böjtöt tart, hogy méregtelenítse a szervezetét.

Könnyen elfogadja a vegetáriánus konyhát, hús helyett inkább tojást eszik. Ügyel arra, hogy az ételek közötti egyensúly meglegyen, és többre tartja a vitamindús gyümölcsöt, mint a habos süteményt vagy az édességet. Az alkoholt ösztönösen kerüli. Egy-egy pohár vörösbor azonban jót tenne az emésztésének.

Ajánlott ételek:
Hús: borjú
Zöldség: bab, lencse, karfiol, zeller, uborka, tök, saláta
Fűszer: babérlevél, fahéj, kapor, majoránna
Gyümölcs: sárga- és görögdinnye, sárgabarack, körte, fehér szőlő

Mérleg (szeptember 24 - október 23.)

Személyiségét a Vénusz uralja. Igyekszik mások elvárásainak megfelelően viselkedni, öltözködni, élni. Mert így elkerülheti a konfrontációt. Szívesen odázza el a teendőket, különösen a kényes természetű döntéseket, mert abban reménykedik, hogy majd megoldódnak maguktól. Megnyerő és kedves – így könnyen szerez barátokat - és ő a társaságok kedvence. Szeret enni-inni, beszélgetni, vidám történeteivel jó hangulatot tud teremteni. De nemcsak tökéletes vendég, hanem nagyszerű vendéglátó is. A hangulatteremtés mestere. Bár semmit nem utál annyira, mint a felfordulást és a rendetlenséget, mégis boldogan dúlja fel a konyhát, ha vendégeket vár, és maga készítette finomságokkal traktálja a látogatókat.

Táplálkozásában hajlamos a habzsolásra. Betegségei zömét a túlzott fűszerezés, a sok édesség és a rendszertelenség okozza. Pedig a „mérleg" nyelvének középen tartásához az egyik serpenyőben található friss gyümölcsnek, zöldségfélének és a másik serpenyőbe helyezett gabonaféléknek az egyensúlyára van szükség.

Ajánlott ételek:
Hús: csak nagyon ritkán hal és szárnyas, inkább tésztafélét, tojást egyen
Zöldség: spárga, bab, borsó, lencse, gabonafélék, tök
Fűszer: fahéj, kakukkfű, menta, szegfűszeg, ánizs, tárkony, kapor
Gyümölcs: füge, körte, alma, szilva, szőlő, dió, mandula 

Skorpió (október 24 - november 23.)

Személyiségét a Mars és a Plútó uralja. Nem könnyű vele egy fedél alatt élni. Mindig a saját útján jár, kényszert nem tűr, a korlátozást nem bírja el. És ez nemcsak a szellemi-erkölcsi téren van így, hanem az öltözködésben, sőt az étkezésben is. Voltaképpen mindenben feladatot lát, még a szórakozást is, a főzést is a kipipálandó tennivalók közé sorolja. A barátaival szívesen jön össze, kvaterkázni, de a nagy bulikat nem igazán kedveli. Akár a családjának, akár vendégeknek főz, általában szigorúan betartja a szakácskönyv utasításait, mert úgy véli, hogy csak így lehet tökéletes az étel. A kísérletezés nem csábítja. A Skorpió hölgyek konyhájában ennek ellenére rengeteg hasznos robotgép és modern edénykészlet található, mert igyekszik minél gyorsabban végezni a főzés körüli teendőkkel.

Az egyszerű, fűszeres ételek a kedvencei, a hagyományos hús körettel, valamint az egytálételek. Mivel a Skorpió vizes jegy, általában kedveli a leveseket, a főzeléket, és a sütés helyett inkább a főzést részesíti előnyben. A szervírozásnál az egyszerűség és a praktikum kerül az első helyre. Az italok közül első helyen áll az ásványvíz, de nem veti meg a karakteres ízű borokat, illetve a „keményebb” töményet sem. De mindig tudja, hol a határ.

Ajánlott ételek:
Hús: hal, rák, kagyló, polip és minden, ami vízben él
Zöldség: sárgarépa, káposzta, tök, hagyma, gomba, retek
Fűszerek: fokhagyma, koriander, mustár, torma, chili, bazsalikom
Gyümölcs: áfonya, som, füge, ribizli, málna, eper

Nyilas (november 23 - december 21.)

Személyiségét a Jupiter uralja. Jelképe a kentaur, talán mert a természetére a kettősség jellemző. Igazi nagyvárosi ember, aki jól érzi magát a nyüzsgő forgatagban, de nagyon vágyik a természetbe. Igazi társasági ember, akkor érzi jól magát, ha sok embert szervezhet egy közös cél érdekében. Zsíroskenyér-partira éppúgy szívesen toboroz, mint szüretre vagy disznóvágásra. És szinte biztos, hogy Nyilas jegyűek az egyre több helyen induló főzőversenyek. Mindenféle konyhát nagyra értékel. Nála a lényeg, hogy az étel ízletes, az evés buli legyen. Imád utazni, idegen népek ízeibe belekóstolni. (És persze a legfinomabbak készítését ott a helyszínen meg is tanulja, és hazaérve rögtön ki is próbálja, hogy a barátait is beavathassa kulináris élményeibe.)

Étkezésében az első helyért vetélkedik a hús, a főtt és sült tészták, és persze az édesség minden fajtája. Az alkoholban sem válogat, s olykor a mértéket is túllépi. Nem csoda, ha az évei számával egyenes arányban nő a derék- és csípőbőségének mérete is. Gyakran iktat életébe kisebb-nagyobb fogyókúrát, léböjtöt, persze, ha lehet, azt is nagy társaságban, közösen.

Ajánlott ételek:
Hús: sertéstől a vadakig minden
Zöldség: borsó, bab, kukorica, szója, csírafélék, saláta, káposzta
Fűszerek: menta, petrezselyem citromfű, kakukkfű, bazsalikom, kapor
Gyümölcs: a szőlő, ananász, körte, dió, mandula, rebarbara, gesztenye, áfonya 

Bak (december 22 - január 19.)

Személyiségét a Szaturnusz uralja. Visszavonuló típus. Az anyagi jólétért képes erején felüli áldozatokra is, ám a jólét az ő szemében csupán díszlet. Nincs az a magas jövedelem, ami mellett megengedne egy kis gondtalan költekezést. Így viszont nem képes a jólét örömeit élvezni. Így aztán az evés szem jelent számára élvezetet, ő valójában inkább táplálkozik, hiszen ez elengedhetetlen a létfenntartáshoz. S hogy mit eszik, az nem is nagyon számít. Lehet zsíroskenyér, főzelék vagy libamáj, ez is étel, amaz is. Étkezésében többre tartja az egyszerű fogásokat, mint a különleges ételcsodákat. Egyetlen igénye, hogy ízletes legyen. Szerencsés alkata miatt bármit ehet, ugyanis nem igazán hajlamos a hízásra. Ha egyedül ül le az asztalhoz vagy szűk családi körben, nem nagyon ügyel a szervírozásra, ám ha vendéget fogad, akkor előkerül a herendi készlet, az ólomkristály pohár és a családi ezüst étkészlet.

A „racionalizmusa” tetten érhető akkor is, amikor a boltban vásárolható édességek helyett diót, gyümölcsöt, kekszet, lekvárt választja. Az italok közül első helyre kerül a bor, ami nemcsak élvezeti cikk számára, hanem gyógyszer is.

Ajánlott ételek:
Hús: bárány, borjú, sertés
Zöldség: cékla, burgonya, fekete retek, sárgarépa, zeller, padlizsán, spárga
Fűszer: petrezselyem, köménymag, ánizs
Gyümölcs: dió, alma, mandula, aszalt gyümölcs 

Vízöntő (január 20 - február 20.)

Személyiségét az Uránusz uralja. Játékos, kísérletező, forradalmi lélek, és ez az öltözködésében, a viselkedésében, meg persze a konyhaművészetében is tetten érhető. Szereti felrúgni a konvenciókat. Élénk a fantáziája és eredeti ötletei vannak az otthona berendezésében és az ételek elkészítésében. 
Bár nem főz rendszeresen, ha rászánja magát, akkor szívesen kísérletez. Jól felszerelt konyhájában ritka, speciális gépek találhatók. Olyan ízeket kombinál, amikkel meghökkenti a családját, vendégeit. A főzés számára társasági esemény, ezért nagy híve a grill- vagy fondüpartiknak, de képes rávenni a barátait egy házi disznótorosra, házilagos hurka-kolbász-töltésre is.

A könnyű ételeket kedveli, fontos a rövid főzési idő, a könnyű elkészíthetőség. Étkezéskor pedig a megfelelő környezet. A kellékek is fontosak, hogy hangulatot varázsoljon, és vendégei kitűnően érezzék magukat. A kesernyés ízű italok, koktélok, az Unicum, erdőmester illik hozzá. Csokiból is a kevert ízű, töltött vagy mentolos-keserű. Megkóstol új ételeket, ismeretlen növényeket, elfogadja, sőt kedveli őket.

Ajánlott ételek:
Hús: elsősorban a hal
Zöldség: salátafélék, cukkini, cékla, uborka
Fűszer: menta, petrezselyem, vanília, fokhagyma, indiai-kínai fűszerek
Gyümölcs: kivi, gránátalma, déligyümölcsök, ringló

Halak (február 21 - március 20.)

Személyiségét a titokzatos Neptunusz uralja. Romantikus, önzetlen, sőt önfeláldozó, mindenkin segít, aki rászorul. Családszerető és társaságkedvelő. Boldogan megy összejövetelekre, és szívesen fogadja a barátait hétvégi piknikre. Bárhol jár a világban, először az éttermeket fedezi fel, de otthon is ismer minden jó helyet. Tudja, melyiknek milyen a konyhája, mi a specialitása, hol a legfinomabb a csülök, vagy hol lehet egzotikus ízeket kóstolgatni. Imádja járni a piacokat, élvezettel válogat a zöldségek, gyümölcsök, húsok között. Ám mire főzésre kerül a sor, már elszáll a lelkesedése, és csak akkor veszi be magát a konyhába, ha vendégeket vár - vagy valamit nagyon-nagyon megkívánt. Különben leszalad a legközelebbi kisvendéglőbe, hogy mielőbb jóllakhasson.

Szeret jókat enni, s még inkább inni, számára az ízek élvezete már-már szenvedély. És ez idő előtti elhízáshoz vezet. Az önmérséklet ugyan nem erénye, de talán ha kezdettől vigyáz a kalóriákra, meg tudja fékezni a kilók gyarapodását. A musttól, a könnyű habzóboron és pezsgőn át a vodkáig mindent szeret, de a kevert koktélokat jobb mellőznie.

Ajánlott ételek:
Hús: hal, kagyló, rák, borjú
Zöldség: articsóka, káposzta, zöldbab, sütőtök, szója, rizs
Fűszer: tárkony, kakukkfű

További horoszkópok az Astroneten >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss