Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Garam masala

default user icon
SB
Egy igazi indiai szakács mindig maga készíti a friss garam masalát, a receptet viszont mélyen titokban tartja. Erre az indiai fűszerkeverékre is igaz a mondás, amely szerint ahány ház, annyi szokás...

S hogy mi is ez a garam masala? Mire használható, hogyan készíthető? Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk róla. Persze, izgalmas recepteket is megosztunk veled.

Mi a garam masala?

Egy barnás színű indiai fűszerkeverék. A garam jelentése csípős, a masala pedig keveréket jelent. Gyakorlatilag minden egyes indiai családnak saját receptje van, a hozzávalók pedig régiónként különböznek. A garam masalát megvehetjük készen, de ha magunk állítanánk össze, természesen házilag is megpróbálkozhatunk vele.

Milyen fűszerekből áll a garam masala?

Legfőbb összetevői: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Általában húsokhoz és a csirkéhez adott hagymaalapú mártásokhoz használjak. Az alap garam masala kiegészülhet szezámmaggal, mákkal, kókuszdióval, currylevéllel, cayenne-i borssal, kurkumával, csillagánizzsal, fokhagymával is.

Hogyan készítsük?

Mivel a receptek száma körülbelül annyi, ahány család él Indiában, mi csak egyetlen lehetséges tipett ajánlunk. Még pedig:

  • 4 evőkanál egész koriandermag
  • 1 evőkanál római kömény
  • 1 evőkanál szemes fekete bors
  • 1 evőkanál szárított gyömbér
  • 3-4 szem fekete kardamom
  • ¾ evőkanál szegfűszeg
  • ¾ evőkanál fahéj
  • ¾ evőkanál babérlevél

A szárított gyömbér kivételével vastag falú edényben gyakran kevergetve óvatosan megpirítjuk az alapanyagokat kb. 4 perc alatt, majd hagyjuk lehűlni. Miután kihűlt, szedjük ki a kardamomból az apró magokat, és keverjük a többi fűszerhez. Kávédarálóval vagy kézi mozsárral őrőljük meg a garam masalát. Üvegben, sötét, száraz helyen hónapokig is tárolhatjuk.

A garam masala készítésének másik módja, amikor a megpirított fűszereket vízzel, ecettel, kókusztejjel vagy más folyadékkal hígítjuk, ezzel a módszerrel garam masala krémet kapunk.

Mit ízesítsünk vele?

Az indiai curryk alapvető fűszere, de ezzel készül a vindaloo, melyet csak a nagyon csípőset kedvelők próbáljanak ki. A garam masalát szószok esetén érdemes a főzés végén adni az ételhez, de a tandoori csirke például garam masalával (is) ízesített pácban pihen. Használhatjuk előtelekhez, levesekhez, joghurtos salátákhoz, de Indiában készítenek garam masalás édességeket is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss