Gánica

default user icon
10 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • krumpli
  • liszt
  • hagyma
  • étolaj
  • pirospaprika
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés

    Elkészítés: A megtisztított, apróra vágott krumplit puhára főzőm annyi vízben, ami pont ellepi. Sózom. Mikor megfőtt, összetöröm, és még a tűzhelyen belekeverek annyi lisztet, hogy közepesen kemény legyen. Az apróra vágott hagymát megpirítom keves étolajban, pirospaprikát szórok hozzá. A krumplit jénaiba szaggatom, és meglocsolom a paprikás hagymával. Sütőben pirulásig sütöm. Jó sok tejföllel tálalom.

Megjegyzés

Több vízzel is fel szoktam rakni, ilyenkor leöntöm róla a felesleget, és tésztalevest készítek belőle. Gyors, egyszerű két fogásos menü.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Tóth János Ferenc 4 évvel ezelőtt
közeledve a 65-höz sokszor eszembe jut a gánica. Gyerekkoromban nagymamám gyakran készitette, mert saját alapanyagból volt és a család jóllakott vele. Emlékezetem szerint nagymamám úgy készítette, hogy a főttkrumplit megtörte, lisztel sóval elkeverte, majd kanállal forró vízbe szaggata és mindjárt ki is szedte ha feljőtt a víz tetejére. utánna rakta tepsibe és sütötte ropogósra. egyik este elkészítem.....
Nagy Éva 4 évvel ezelőtt
Kedves Hozzászólók! Bizonyára észrevettétek, hogy kimaradt a receptből, hogy a vizet nem kell leönteni róla. Az én Anyukám, két kanállal szaggatta a forró sült hagymás zsírba. Isteni kaja, elég komoly meló kikeverni, de megéri. :)
Gelányiné Tóth Tünde 4 évvel ezelőtt
Gondoltam teszek fel ide fotót róla. De olyan gyorsan elfogyott, hogy nem sikerült lefényképezni! :))
Réz Mária 4 évvel ezelőtt
Mi is nagyon szeretjük ezt a régi parasztos ételt, én érdekesség képpen a nevéhez szeretnék hozzászólni, mert lehet hogy nem hallottátok még, nálunk úgy nevezik, hogy: macskanadrág!
Bócsó Emília 4 évvel ezelőtt
Már többször csináltam, de a Mamikámé az igazi! A Karancs-völgyében (Észak-Nógrád) igazi ősi ételnek számít, és sokan \"buktának\" hívjuk (Hevesben inkább \"ganca\" a neve). Tehéntúróval, szalonnával a legjobb, de a sült hagyma már önmagában is megbolondítja! Próbáljatok ki egyszer egy adagot úgy is, hogy nem pirítjátok le, csak \"szétkenitek\" a tányéron, és finom házi baracklekvárt kentek rá! Isteni, bár sokat kell inni rá!!!
Penczi Ferenc 4 évvel ezelőtt
Cserhatine! A Tiétek az igazi. Öreganyám is így készítette, Apám is Anyám is. Én is. Káposztával vagy pirított hagymával, teljesen mindegy. A legfinomabb szerintem bryndzával, rengeteg füstölt szalonna pörcével és tocsogjon a saját zsírjában. Az egyik nagyapám Brhlik. Tudom mit beszélek. A másik nógrádi.
Mariann 4 évvel ezelőtt
Ez az én kedvenc ételem! Nógrád megyei származású vagyok, mi úgy készítettük, hogy zsírba (olajba) szaggattuk, kicsit megpirítottuk, majd túróval-tejföllel, tetejére pirított hagymával ettük, ill. esszük ma is. De hallottam dinsztelt káposztával is. Valóban nem könnyű étel, de nagyon finom!
Fejes Miklósné 4 évvel ezelőtt
Ez egy nagyon finom, nem fogyókúrás (bár szénhidrát napra elmegy)paraszti étel. Én nem szoktam vöröshagymára szedni, viszont jó sok fokhagymás tejföllel esszük. Manapság (régebben a sütőben csináltam én is)már a lepirítás is inkább a lángon csinálom serpenyőben,(így sokkal gyorsabb, egyszerre 2 főre meg lehet pirítani) Ötlet: imádom spenóttal!
Fülep Eva 4 évvel ezelőtt
enniakaro, en meg soha nem csinaltam ilyet, de sokszor ettem mar a baratnomnel. Nem egy fogyokuras etel, de olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni. Tobbszor lattam mar a tv-ben kesziteni, egyszeruen megerzed, mikor eleg a liszt bele mikozben kevered. Besurusodik a fozoviz+krumpli a liszttol, hogy nagykanallal szaggatni lehet. Sokan 2 kanallal szedik ki a hagymas zsiradekra.Sok hagymaval jo..
Kovács Gréta 4 évvel ezelőtt
Hogy értve \"beleszaggatom\" a krumplit a jénaiba? Kb milyen arányban kell bele a liszt?

Hasonló Receptek