Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Galuska, nokedli, csipetke

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Galuska, nokedli, csipetke

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Galuska, nokedli, csipetke

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska, más néven nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is. Közeli rokona a galuskának a csipetke, ehhez nem kell víz, és levesekbe tesszük szaggatás nélkül.
A rokonság: gnocchi, spätzle

A szlovák, ukrán, lengyel és román konyha is ismeri a galuskát, hasonlóképpen készítik, mint mi. A mi galuskánk közeli rokona még a németekajkúak Spätzle-je, melyet az osztrák hüttékben is fogyaszthatunk akár szalonnával, reszelt sajttal, hagymával. Ha Ausztriában járva Nockerl szerepel az étlapon, egy könnyű szuflé jusson eszünkbe, és ne a mi galuskánk.

Nem maradhat említés nélkül az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki), mely krumpligombóc ugyan, de kinézetben hasonlít a mi galuskánkhoz.

A szlovákok juhtúrós krumpligaluskája sokunk kedvence, ezt ők bryndzove haluskynak hívják, nálunk sztrapacska néven elterjedt.

Galuska és nokedli

Liszt, tojás, só, víz, olaj. A legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát, más néven nokedlit. Fél kiló liszthez két vagy három tojást érdemes legalább adni, vannak galuskareceptek melyek 10 deka lisztenként számolnak egy tojással. Vannak, akik tojásonként egy doboz tejfölt adnak a liszthez, és így készítik a galuskát, akadnak olyanok is, akik víz helyett tejjel keverik ki a tésztát.

A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni.

Gyors összeállítás után a főzés

A galuskákat sós, olajos vízben kell kifőzni. A szaggatásnak legegyszerűbb egy galuskaszaggatóval nekilátni, de sokan a kanállal szaggatós módszert választják. A galuskák akkor vannak készen, ha a víz felszínére jöttek. Ne főzzük túl, mert teljesen más íze lesz!

Leszűrjük, lecsöpögtetjük, vannak, akik le is öblítik a galuskákat hideg vízzel. Kezdő galuskaszaggatók figyeljenek: a víz legyen lobogva forró és ne spóroljunk a hellyel! Ha túl sok galuskát főzünk egyszerre, könnyen összeragadhatnak. Ha forró olajra vagy zsírra tesszük a kész galuskákat, biztosan nem ragadnak össze.

Galuskából csipetke

A galuskafőzés után a legnehezebb feladat a tál kitisztítása. Ha mosogatószivaccsal mossuk el, az tésztás marad. Inkább szórjunk a maradék folyékony tésztára lisztet, dolgozzuk össze, és az így kapott kemény csipetketésztát formázzuk, szárítsuk meg, és vászonzacskóban tároljuk a következő bablevesfőzésig.

A csipetke

A csipetkét a magyar konyha elsősorban levesbetétként használja. A csipetke és a nokedli között a fő különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb, és azt belecsípjük, vágjuk az ételbe, jellemzően levesbe.

Egy négy-hatszemélyes levesbe elég általában az egy tojásból készített csipetke, melyhez egy tojás elhabarunk, megsózzuk, majd lisztet szitálunk hozzá. Kb. 15 dkg lisztet vesz fel, annak minőségétől és a tojás méretétől függően.

A kemény tésztából hosszú és 1 cm vastag kígyót készítünk, melyet kézzel apró darabokra csipkedünk. Néhány perc alatt megfő a leveseben. Mélyhűthetjük is, és kiszárítva hosszú ideig lehet tárolni vászonzacskóban.

Tojásos nokedli, tricolor galuska és sztrapacska

Ha az elkészült nokedlire felvert tojást öntünk, és egy kicsit megpirítjuk, máris kész a tojásos nokedli, mely fejes salátával igazi tavaszi kedvenc.

Az igazi nagy galuskarajongók akár trikolor galuskát is készíthetnek spenót, paradicsom segítségével, nemzeti ünnepekkor jól mutat.

Galuska alaprecept
Hozzávalók (5-6 személyre):
50 dkg liszt
2 tojás
víz

Elkészítés: A tojásokat dolgozd össze a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű, sima galuskatésztát kapj. A tésztát galuskaszaggatóval szaggasd lobogó sós vízbe. (A víznek folyamatosan forrnia kell, és a fővő tésztát időről-időre meg kell keverni, hogy ne álljon össze.) Ha a tészta megfőtt, feljön a víz tetejére. Szűrd le, öblítsd és csurgasd le, és egy tágas edényben forgasd a felforrósított olajba vagy zsírba.

Minden, ami galuska >>> 

Nokedli variációk >>> 

Csipetkés ételek olvasóinktól >>>

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hasznos csomag