Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Galuska, nokedli, csipetke

default user icon
SB
A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska vagy nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is. Közeli rokona a csipetke, melyhez nem kell víz, és levesekbe tesszük szaggatás nélkül. Íme, minden, amit tudni érdemes!

A rokonság: gnocchi, spätzle

A szlovák, ukrán, lengyel és román konyha is ismeri a galuskát, hasonlóképpen készítik, mint mi. A mi galuskánk közeli rokona még a németekajkúak Spätzle-je, melyet az osztrák hüttékben is fogyaszthatunk akár szalonnával, reszelt sajttal, hagymával. Ha Ausztriában járva Nockerl szerepel az étlapon, egy könnyű szuflé jusson eszünkbe, és ne a mi galuskánk.

Nem maradhat említés nélkül az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki), mely krumpligombóc ugyan, de kinézetben hasonlít a mi galuskánkhoz. A szlovákok juhtúrós krumpligaluskája sokunk kedvence, ezt ők bryndzove haluskynak hívják, nálunk juhtúrós sztrapacska néven elterjedt.

Galuska és nokedli

Liszt, tojás, só, víz, olaj. A legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát, más néven nokedlit. Fél kiló liszthez 2 vagy 3 tojást érdemes legalább adni, vannak galuskareceptek melyek 10 deka lisztenként számolnak 1 tojással. Vannak, akik tojásonként 1 pohár tejfölt adnak a liszthez, és így készítik a galuskát, akadnak olyanok is, akik víz helyett tejjel keverik ki a tésztát.

A tökéletes nokedli titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni.

Gyors összeállítás után a főzés

A galuskákat sós, olajos vízben kell kifőzni. A szaggatásnak legegyszerűbb egy galuskaszaggatóval nekilátni, de sokan a kanállal szaggatós módszert választják. A galuskák akkor készültek el, ha a víz felszínére jöttek. Ne főzzük túl, mert teljesen más íze lesz!

Leszűrjük, lecsöpögtetjük, vannak, akik le is öblítik hideg vízzel. Kezdő galuskaszaggatók figyeljenek: a víz legyen lobogva forró, és ne spóroljunk a hellyel! Ha túl sok galuskát főzünk egyszerre, könnyen összeragadhatnak. Ha forró olajra vagy zsírra tesszük a kész galuskákat, biztosan nem ragadnak össze.

Galuskából csipetke

A galuskafőzés után a legnehezebb feladat a tál kitisztítása. Ha mosogatószivaccsal mossuk el, az tésztás marad. Inkább szórjunk a maradék folyékony tésztára lisztet, dolgozzuk össze, és az így kapott kemény csipetketésztát formázzuk, szárítsuk meg, és vászonzacskóban tároljuk a következő bablevesfőzésig.

A csipetke

A csipetkét a magyar konyha elsősorban levesbetétként használja. A csipetke és a nokedli között a fő különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb, és azt belecsípjük, vágjuk az ételbe, jellemzően gulyáslevesbe.

Egy 4-6 személyes levesbe elég általában az egy tojásból készített csipetke, melyhez egy tojás elhabarunk, megsózzuk, majd lisztet szitálunk hozzá. Kb. 15 dkg lisztet vesz fel, annak minőségétől és a tojás méretétől függően.

A kemény tésztából hosszú és 1 cm vastag kígyót készítünk, melyet kézzel apró darabokra csipkedünk. Néhány perc alatt megfő a leveseben. Mélyhűthetjük is, és kiszárítva hosszú ideig lehet tárolni vászonzacskóban.

Tojásos nokedli, tricolor galuska és sztrapacska

Ha az elkészült nokedlire felvert tojást öntünk, és egy kicsit megpirítjuk, máris kész a tojásos nokedli, mely fejes salátával igazi tavaszi kedvenc. Az igazi nagy galuskarajongók akár trikolor galuskát is készíthetnek spenót, paradicsom segítségével, nemzeti ünnepekkor jól mutat.

Galuska alaprecept

Hozzávalók (5-6 személyre)
50 dkg liszt
2 tojás
víz

Elkészítés: A tojásokat dolgozd össze a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű, sima galuskatésztát kapj. A tésztát galuskaszaggatóval szaggasd lobogó sós vízbe. (A víznek folyamatosan forrnia kell, és a fővő tésztát időről-időre meg kell keverni, hogy ne álljon össze.) Ha a tészta megfőtt, feljön a víz tetejére. Szűrd le, öblítsd és csurgasd le, és egy tágas edényben forgasd a felforrósított olajba vagy zsírba.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss