Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszervajas karaj sült fokhagymával és ratatouille-salátával

MME MME
4/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1,5 kg egész csontos karaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 2 fej fokhagyma
  • A ratatouille-salátához:
  • 2 kápia paprika
  • 1 padlizsán, hosszú csíkokra vágva
  • 40 dkg cukkini, vékonyra szeletelve
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 40 dkg paradicsom
  • 2 marék friss zöldfűszer (bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem vegyesen)
  • 1 marék friss zöldsaláta (pl. rukkola)

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Egy konyhai aprítógépben készítsünk sűrű krémet a petrezselyemből, a borból, a vajból és az olívaolajból – sózzuk, borsozzuk alaposan. Lehet, hogy a vaj apró darabokban látható marad, de a sütés során ez felolvad.

Ha bőrös karajjal dolgozunk, akkor a zsíros felét egy éles késsel kockázzuk be. A krém 4/5 részét dörzsöljük bele az egész karajba, tegyük tepsibe, mellé a fokhagymafejeket. Az előmelegített sütőben kb. 90 percig süssük, de ha van maghőmérőnk, érdemes azzal ellenőrizni, akkor tökéletes a húsunk, ha belső hőmérséklete 65 fok. Így szépen átsül, de a hús belseje kellemesen rózsaszín marad.
Közben a salátához forrósítsunk fel egy száraz serpenyőt, süssük benne addig a paprikákat, amíg a bőrük teljesen megfeketedik. Ezután tegyük őket egy fóliával lezárt tálba, itt hagyjuk kihűlni. Ugyanabban a serpenyőben kevés olívaolajon süssük meg a padlizsánt és a cukkinit, enyhén sózzuk.
Ha a paprika héja kellőképpen felpuhult, könnyedén lehúzhatjuk róla. Vágjuk csíkokra, és keverjük össze a sült padlizsánnal és cukkinivel. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot is, locsoljuk meg vörösborecettel és kevés olívaolajjal. A friss fűszernövényeket és a salátaleveleket forgassuk a zöldségekhez, csurgassunk rá olívaolajat.

Amint a hús megsült, vegyük ki mellőle a megsült fokhagymát, a húst takarjuk le alufóliával – így hagyjuk pihenni 15 percig tálalás előtt.

Ezalatt a félretett fűszervajat melegítsük fel egy serpenyőben, öntsük hozzá a tepsiben összegyűlt zsiradékot.

A frissen sült karajt a felmelegített szósszal és a sült, karamellizálódott fokhagymával, valamint frissítő tavaszi salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss