Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fűszervaj házilag

default user icon
MME
A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöldfűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet, gyömbért is. Az így elkészült illatos fűszervajak aztán megszokott ételeink fényét is emelik.

A fűszervaj elkészítése kb. 5 perc, ízesítésének csak a fantáziánk és szeretteink ízlése szabhat határt. A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, így bármikor elővehetjük, ha éppen szükségünk van rá, elkészítését pedig akkorra időzíthetjük, amikor van kedvünk és fűszerünk hozzá.

A felhasználása is sokféle, legtöbben sült húsokhoz vagy párolt zöldségekhez kínálják, de egy egyszerű héjában sült burgonyához is adhatjuk, akár többféle ízben elkészítve, így a szegény ételből akár ínyenc fogás is válhat.

Vendégvárónak sem rossz, főleg ha különlegesebb variációkat kínálunk friss pirítós mellé. Garantált siker mindig a fokhagymás-zöldfűszeres fűszervajjal töltött bagett, amit a vendégek érkezésekor pár percre betolunk a sütőbe, hogy a vaj megolvadhasson és átitathassa a háromnegyedig átvágott szeleteket, a kenyér héja pedig mindeközben ropogósra sülhessen.

Elkészítési egyszeregy

1. A lágy, de nem folyékony vajat keverőtálba tesszük és habosra kikeverjük.

2. Hozzáadjuk a fűszereket vagy más ízesítő anyagokat, és fakanállal vagy robotgéppel szép simára keverjük.

3. Amikor az állaga már megfelelő, magunk elé fektetünk egy kétrétegű alufólia darabot, ráhalmozunk egy csík bekevert vajat, majd feltekerjük úgy, hogy a kész rúdnak henger alakja legyen.

4. Az elkészített fűszervajat hűtőben vagy mélyhűtőben tárolhatjuk – utóbbiban akár több hónapon át.

5. Felhasználáskor a vajból forró vízbe mártott késsel vékony szeletkéket vágunk.

A fűszervajat általában a tálalás pillanatában adjuk a frissensültekhez, mert így érvényesülnek a legjobban a hő hatására kibontakozó aromák.

Petrezselymes fűszervaj

Hozzávalók:
12-15 dkg vaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
citromlé

bors

Elkészítés: A lágy vajat simára keverjük az apróra vágott petrezselyemmel, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal és 2-3 csepp citromlével ízesítjük. Formázzuk, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.

Metélőhagymás fűszervaj

Hozzávalók:
12 dkg vaj
fél csokor metélőhagyma

Elkészítés: A vajat simára keverjük az apróra vágott metélőhagymával és enyhén megsózzuk. Formázzuk és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Kenhető formában elsősorban szendvicsekhez ajánlott, de fűszervajként is remek, főként frissensültekhez.

Fenyőmagos-bazsalikomos fűszervaj

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
1 evőkanál fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A bazsalikom leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.

Fokhagymás fűszervaj

Hozzávalók:
15 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint

Elkészítés: A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.

Chilis fűszervaj

Hozzávalók:
25 dkg vaj
szárított zöld chili
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
cayenne bors
friss citromlé

bors

Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük vagy robotgépben alaposan elegyítjük, majd a szokásos módon csomagoljuk és tároljuk.

Gyömbéres-citromos fűszervaj

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
diónyi friss gyömbér
1 zöldcitrom
fél erőspaprika

bors

Elkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk vagy lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az erőspaprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.

Narancsos fűszervaj

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
fél narancs reszelt héja
3 evőkanál narancslé
1 evőkanál vágott tárkony

bors

Elkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját és levét, a tárkonyt, aztán sóval, borssal ízesítjük. Grillezett burgonyához, spárgához, borjúhúshoz illik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss